Rondleiding door dorp Oud Velsen en Engelmunduskerk

10 jul , 18:48 Nieuws
foto kerk oud velsen
VELSEN - Wie Oud Velsen binnenstapt, staat zó in de geschiedenis. Veel woningen zijn uit de 18e eeuw, de straatjes ademen die sfeer nog. Je ziet zwervers en arbeiders voor je, maar ook graven en ridders, van de deftige landgoederen om de hoek. De Engelmunduskerk is nog ouder, een tufstenen gebouw uit de 10e eeuw en een toren uit de 13e eeuw.
Tijdens de rondleiding op zaterdag 13 (van 14.00 – 15.30 uur) maakt men kennis met zowel het dorp Oud Velsen als met de Engelmunduskerk.
Het dorp Velsen
Tijdens de rondleiding krijgt u leuke informatie over een aantal historische panden. Er is veel te vertellen over dit dorp, dat tot halverwege de 20 e eeuw het religieus en bestuurlijk hart van de omgeving was! Er werd gebeden, er werd gewerkt, er werd gevochten én er kwam een machtig kanaal dwars doorheen.
De recentere geschiedenis komt ook aan bod. Nog in de zestiger jaren van de vorige eeuw was het dorp totaal verpauperd en kwam het in aanmerking voor sloop. Het noordelijk deel is – ruim een eeuw eerder – ook echt afgebroken voor de verbreding van het Noordzeekanaal. De rest is op het nippertje gered en staat er nu goed bij.
De rondleider is verbonden aan de stichting Het Dorp Velsen, die zich vanaf 1967 inzet voor het behoud en herstel van dit bijzondere plekje in de IJmond. Meer informatie: https://www.dorpvelsen.nl.
De Engelmunduskerk
De Engelmunduskerk is gebouwd in de 10 e eeuw, met een toren ernaast uit ca. 1200. Ooit begonnen als een houten kapel naar Engels voorbeeld (zonder toren) groeide het gebouw uit tot een belangrijk bedevaartsoord van de heilige Engelmundus. In de kerk ligt onder andere een enorme grafsteen van kasteelheer Willem van Brederode en zijn vrouw Hillegonda van Voorne. Ook treft u er een fraaie reliëfsteen aan van Christus Salvator, en een aantal zeer oude bijbels. Wie het weet, kan aan het gebouw zelf de geschiedenis goed aflezen!
Aanmelden
Aanmelden kan via https://www.engelmunduskerkoudvelsen.nl/cultuur-kunst. De kosten bedragen 10 euro per persoon; de rondleiding duur ca. 1½ uur. De wandeling begint door het dorp start bij de ingang van de kerk. Tussen het eerste en tweede deel is er korte onderbreking voor een kopje koffie of thee. In de kerk is ook de expositie van Grace Spiegel te bekijken. Zij maakt schilderijen en tekeningen met o.a. Oriëntaalse onderwerpen.