Suomi krijgt ‘elektronische haas’ op atletiekbaan

Foto: Suomi

Tijdens de renovatie van de atletiekbaan van AV Suomi zal de nieuwste sporttechnologie worden aangebracht, de elektronische haas, ofwel de ‘One-Ap Haas’.

De zogenaamde ‘One-Ap Haas’ is een elektronische haas in de vorm van een ring van LED-lampjes die als het ware ‘meelopen’ met de atleet. De lampjes worden rondom de atletiekbaan geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de afdekking van de afwateringsgoot.

Bij Suomi wordt de elektronische haas aangelegd op alle witte strippen van de 100m baan. Op die manier kunnen 6 atleten tegelijk gebruik maken van de technologie.

Instellen via smartphone
De snelheid waarmee de ledlampjes meelopen is programmeerbaar. Hierdoor worden de atleten in staat gesteld om hun gewenste trainingsprogramma vooraf in te stellen en gedurende de training visueel te volgen. En natuurlijk is het ook mogelijk om via de LED-verlichting te racen tegen bijvoorbeeld Dafne Schippers of Usain Bolt. Zoals de naam ‘One-Ap Haas’ aangeeft kan de elektronische haas worden bediend via de smartphone.

Vrijwilligers
Om de kosten van de aanleg van deze kostbare technologie enigszins te beperken heeft Suomi een aantal vrijwilligers bereid gevonden om de led-verlichting zelf op de baan aan te brengen.

Cookieinstellingen