Baywatch op het IJmuiderstrand

Foto: IJmuider Reddingsbrigade

Dankzij JeugdSportPas Velsen zou het zomaar mogelijk kunnen worden: strandwacht bij de Reddingsbrigade in IJmuiden.

Volgende maand  gaat in zwembad de Heerenduinen in IJmuiden namelijk  een serie van 4 lessen van start, waarbij de jeugd op een speelse manier wordt geleerd hoe een drenkeling kan worden gered, en ook hoe ze zichzelf kunnen redden.

De lessen vinden plaats in het kader van ‘JeugdSportPas Velsen’ en zijn bedoeld voor jeugd van 7 tot en met 16 jaar. Via de website www.jeugdsportpasvelsen.nl kan men zich inschrijven voor de 4 lessen in voor €5,00. Op vrijdag 11 mei start de eerste les van 19.30 – 20.15 uur.

Wat heb je nodig en wat leer je?
Om deel te kunnen nemen aan de lessen is het enige wat nodig is: een zwembroek of badpak en een handdoek. Wel is de minimumvereiste dat de deelnemende jeugd in het bezit is van tenminste een B-diploma.

“We gaan op een leuke, creatieve manier oefenen met bijvoorbeeld het redden van een drenkeling. Of het redden van jezelf. We zwemmen met een pop en oefenen met een rescuetube”, vertelt Dennis Uijtendaal, bestuurslid zwemmen van de Reddingsbrigade IJmuiden. “Daarnaast gaan we werken aan de conditie en je kracht. Om iemand te redden heb je spieren en uithoudingsvermogen nodig. Zo gaan we bijvoorbeeld met kleding aan zwemmen.”

Wie na de vier keer proefzwemmen met de JeugdSportPasVelsen besluit lid te worden, wordt qua leeftijd en conditie ingedeeld in een groep en kan meteen van start. “Iedereen werkt bij ons mee op vrijwillige basis, dus de contributie blijft laag. Je kunt bij ons veel diploma’s halen. Eerst oefen je voor de Junior Redder diploma’s, daarna ga je door voor zwemmend redder. Wij hebben als reddingsbrigade een actieve taak; als lifeguards bewaken we het strand. Vanaf veertien jaar mag je mee naar het strand. Als je zestien jaar bent, mag je je EHBO-diploma halen en kun je ook actief meewerken aan zee.”

Ik wordt later lifeguard!
Dat zien Jayden Bradley-van Hattum en Willem Groot wel zitten. “Ik ben nu nog bezig met mijn B-diploma, maar ik wil straks alle redder-diploma’s halen”, vertelt de 8-jarige Jayden. Willem Groot weet het zeker: “Dat wordt mijn baan als ik groot ben. Ik oefen nu voor mijn Junior Redder diploma en omdat ik zoveel van surfen en het strand houd, word ik later lifeguard.”

Reacties

article
14422
Baywatch op het IJmuiderstrand
Dankzij JeugdSportPas Velsen zou het zomaar mogelijk kunnen worden: strandwacht bij de Reddingsbrigade in IJmuiden.
https://velsen.nieuws.nl/jeugd/14422/baywatch-op-ijmuiderstrand/
2018-04-11T11:27:19+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/350/2018/04/11112640/IJRB.jpg
Jeugdsportpas, Reddingsbrigade, Velsen, zwemmen
Jeugd, Sport en Gezondheid