Festival Duurzame Helden zaterdag 7 oktober op Plein 1945 in IJmuiden

Foto: od IJmond

Op zaterdag 7 oktober organiseert gemeente Velsen, in samenwerking met Omgevingsdienst IJmond het Festival Duurzame Helden op Plein 1945 in IJmuiden.

Het Festival Duurzame Helden op zaterdag 7 oktober duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Iedereen is dan van harte welkom om meer te weten te komen energiebesparende maatregelen, duurzaam leven, aardgasvrij koken, de tuin water- en diervriendelijk maken én afval inzamelen en scheiden.

Aardgasvrij koken
Nederlandse huizen maken bijna altijd gebruik van aardgas voor verwarming en koken. Inmiddels is duidelijk dat dit eindig is. Nederland wordt in de toekomst meer en meer aardgasvrij. Tijdens kookdemo’s om 12.00 en 14.00 uur laat Marianne Buurt zien hoe zonder aardgas nog steeds lekker en makkelijk gekookt kan worden. Behalve kijken mag men natuurlijk ook proeven.

Duurzaam wonen
De zomer is (bijna) voorbij, de dagen worden korter en kouder. Het begin van de herfst is hét moment om actie te ondernemen wat betreft energiebesparende maatregelen in huis. Op de markt van het festival vindt men het onafhankelijke Duurzaam Bouwloket, waar men gemakkelijk een subsidiecheck kan laten uitvoeren. Investeren in een duurzamer huis levert vaak mooie besparingen op, daarom zijn er ook aanbieders van duurzame maatregelen, zoals kozijnen, isolatie en zonnepanelen aanwezig. Ook Energiek Velsen is aanwezig, zij vertellen hoe men groen kan investeren in energie.

Regen en afval
Na de regenbuien van vorige week weten we dat er heel veel water in korte tijd naar beneden kan komen en dat kan niet altijd even goed meer weg. Gemeente Velsen sluit zich daarom aan bij operatie Steenbreek met als doel ‘Tegels uit de tuin, planten erin’. Ook heeft dit een positief effect voor bijvoorbeeld bijen.

Afval scheiden
Wat afval betreft recyclen we steeds meer en dat merkt u aan de manier waarop we inzamelen. Waarom scheiden we afval? En wat gebeurt er met die stromen? HVC vertelt er van alles over. Ook de Beestenbende is aanwezig. Deze kinderen zetten zich in om onze gemeente schoner te maken door zwerfvuil op te ruimen.

(foto: od IJmond)

Proeven biologische producten, knutselen en kinderkookworkshops
Op het Festival Duurzame Helden kan men na het rondkijken nog even ontspannen door biologische producten zoals honing, ijs en hapjes te proeven. Kinderen kunnen zich er ook prima vermaken met knutselactiviteiten en kinderkookworkshops. Meer informatie over de deelnemers is te vinden op www.odijmond.nl/duurzameheldenvelsen. Het Festival Duurzame Helden Velsen wordt gesponsord door Hoogheemraadschap Rijnland.

 

Cookieinstellingen