Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar vandaag, zaterdag 10 juni, zijn ze tijdens de Bunkerdag voor één dag open!
Dit jaar vindt de vierde editie van de Bunkerdag plaats, waarbij bezoekers niet alleen kennis kunnen maken met dit unieke Duitse erfgoed, maar ook ervaren wat voor gevolgen de bouw van het Atlantikwall destijds heeft gehad voor de omwonenden. Er zijn verschillende leuke en leerzame activiteiten georganiseerd. Denk aan re-enactment, korte films, rondleidingen, wandelingen en natuurlijk het ontdekken van de bunkers zelf.
Landelijk
- De Bunkerdag duurt van 10:00 uur tot 17:00 uur.
- Tickets (passe-partout) zijn verkrijgbaar bij de deelnemende locaties (op de dag zelf aanschaffen) en in de online verkoop op www.bunkerdag.nl . Volwassenen (12+) betalen €6,00 euro per ticket, kinderen (4 tot 12 jaar) betalen €3,00 euro per ticket en kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.
- Het hele programma is te vinden op de website: www.bunkerdag.nl .
In IJmuiden zijn de hieronder genoemde bunkers gedurende de landelijke Bunkerdag te bezichtigen:
Schnellbootbunker
Hoewel de vissershaven van IJmuiden slechts een kleine haven was, besloot de Duitse marine in augustus 1942 IJmuiden tot de grote havens te rekenen. Het Noordzeekanaal als toegang tot Amsterdam en het gebruik van de haven door de Kriegsmarine voor de Schnellboote (motortorpedoboten) maakten de havenplaats een belangrijke locatie voor het Duitse leger. In de haven van IJmuiden werden maar liefst twee bunkers gebouwd die de Duitse Schnellboote een veilige meerplaats boden. De torpedo’s, de aanvalswapens van deze boten, lagen opgeslagen in een bunker die qua formaat niet onderdoet voor de Schnellbootbunkers.
Deze Schnellbootbunker bezat veertien havens waarin Schnellboote afgemeerd konden worden. Bovendien beschikte de bunker over vier reparatiedokken, om de schepen te repareren die bij hun taak op de Noordzee beschadigd waren geraakt. De slaapvertrekken van het personeel en het voorraadmagazijn bevonden zich op een tussenverdieping in de bunker. Deze verdieping bood zo een extra bescherming aan de Schnellboote bij geallieerde bombardementen.
De bunker, waarvan de bouw in 1943 begon, was niet voor het einde van de oorlog klaar. Door de geallieerde bombardementen werd de bouw bijna onmogelijk gemaakt. Op 6 september 1944 werd de bouw uiteindelijk definitief gestaakt. Bij de bombardementen op deze bunker zijn naast de Tallboy ook de toen zeer geheime Disney-raketbommen gebruikt. Deze bommen waren speciaal ontwikkeld voor het vernietigen van zware bunkers.
Deze bunker doet nu dienst als opslagplaats en fabrieksterrein van CEBO.
Het Bolwerk
Voor het eerst doet ook het Bolwerk mee aan de Bunkerdag! Seeziel Batterie Wijk am See, Wiederstand Nest W.N.66, bestaat uit een 473a Leitstand en vier 671S.K. geschutsbunkers. Hoewel de geschutsbunkers allemaal hetzelfde typenummer hebben, zijn ze toch allemaal een beetje verschillend.
De middelste van de vijf standige bunkers is de Leitstand. In deze bunker vind je een ingericht café met een kleine WO2-collectie. De geschutsbunkers zijn niet ingericht.
Observatietoren WN 63
Deze uitzichttoren is in privébezit en daarom eigenlijk nooit toegankelijk voor publiek. Tijdens de Bunkerdag gaat hij speciaal open! Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er maar enkele van deze uitzichttorens gebouwd langs de Atlantikwall. Deze gaf uitzicht over de hele vesting IJmuiden, inclusief de Havenmond.
Let op: om deze bunker te bereiken moeten er een aantal trappen beklommen worden en loop je door het duinzand. Neem mee: een zaklamp! Deze bunker heeft geen verlichting en daarom is een zaklamp noodzakelijk.