Stoompret in de bollenvelden, maar weinig kleur dankzij ‘koppensnellers’

Foto: Charles Duijff

Zondag 21 april 2024 reden legendarische treinen met romantische wagons tussen Haarlem en Leiden vice versa. Een grote Duitse Stoomlocomotief (eine große Deutsche Dampflokomotiveen) en een historische NS 1200 LOC zorgden voor een hilarische treinreis, waarbij de Stoomlocomotief de reizigers naar Leiden bracht en de NS 1200 LOC voor het retourtje naar Haarlem zorgde.

Tekst en foto’s Charles Duijff, Film John van der Wal (Youtube 023TVonline)

Enkele duizenden reizigers veroverden een kaartje voor één (of meer) van de vijf reizen waarvan de eerste vanaf Haarlem om 9:56 uur richting Leiden vertrok. Kaarten waren snel uitverkocht dus. Een vol gepakt perron 8 moest best even schrikken zodra de stoomfluit schalde. De gele rakker (Intercity) hieronder rechts hieronder wachtte keurig zijn beurt voor vertrek af… De conducteur kon met zijn fluitje dus niet tegen de stoomfluit op!Op veel plaatsen langs de route, op stations, op loopbruggen over het spoor, maar ook langs de bollenvelden trachtten fotografen en filmers de met ca.100 km p/uur voorbij snellende stoomlocomotief met aanhang vast te leggen. Je moest wat de bollenvelden betreft wel weten waar nog een mooi kleurrijk plekje was, want veel bollen waren al ‘gekopt’ door (bloemen)koppensnellers. Maar goed, harten gingen sowieso sneller kloppen zodra het stalen monster kwam aanstomen. De donkere- en witte stoompluimen waren ruim tevoren aan de horizon te zien! (Zie ook onderstaand filmpje van John van der vWal)

Dit ludieke evenement werd georganiseerd door Het Stoomgenootschap We ‘stomen’ af op de zomer, maar het werd zondag nog een frisse dag met wel wat zon, maar bij de laatste rit vanuit Leiden regen….. De treinreisjes waren zeer aanLOC-kelijk….. Ook het spoorzoeken nabij bloeiende bollenvelden zorgde voor interessant tijdverdrijf……Hieronder station Heemstede Aerdenhout, de NS Loc aan de staart en de stoomlocomatief richting Leiden….

Cookieinstellingen