Sluiswachtershuisjes uit 1929 nu monument

Op woensdag 6 december zijn vier negentig jaar oude sluiswachtershuisjes verhuist over een afstand van welgeteld 6 meter.

Bij de bouw van de Noordersluis (1929) in IJmuiden zijn op de hoeken van deze sluis vier wachthuisjes voor de sluiswachters gebouwd. De huisjes hebben vandaag de dag geen functie meer bij de dagelijkse operatie van de Noordersluis. Wel heeft de gemeente Velsen ze als monument aangewezen. Afgelopen week zijn twee wachthuisje aan de kanaalzijde verplaatst. Reden is de aanleg van de nieuwe zeesluis

Opschuiven voor nieuwe zeesluis
Vanwege de bouw van de nieuwe zeesluis stond een van de huisjes, die aan de zuidoostkant van de Noordersluis, in de weg. Rijkswaterstaat heeft daarom dit huisje zes meter richting de kolk van de Noordersluis verplaatst. Gelet op de monumentale status betekent deze verhuizing dat ook het wachthuisje aan de andere kant van de kolk zes meter moest opschuiven. Op deze manier blijft de afstand ten opzichte van de kolk van de Noordersluis en daarmee de symmetrie tussen de wachtershuisjes behouden.

Huisjes dragen bij aan uitstraling sluizencomplex
Robert te Beest, wethouder monumenten vindt het belangrijk dat de wachthuisje verplaatst zijn:‘De monumentale wachthuisjes dragen bij aan de uitstraling van het sluizencomplex. Wij zien de absolute meerwaarde van dit industrieel erfgoed en hebben ons tot het uiterste ingespannen om de gebouwtjes in hun context te behouden. Na de verplaatsing blijft het verhaal van de oorspronkelijke situatie van de Noordersluis afleesbaar en daarmee samenhangend de ontwikkeling van IJmuiden en van de IJmond als sterke industriële en vooruitstrevende regio’.

Hierboven het filmpje dat mediapartner NH Nieuws maakte op de dag van het verplaatsen van de sluiswachtershuisjes

Cookieinstellingen