Telstar even in de 'zevende hemel' op Hemelvaartsdag

11 mei 2018, 00:20 Nieuws
5i5a7583
Een waar spektakelstuk! Daarvan kan zonder meer worden gesproken als we het hebben over de eerste halve finale tussen Telstar uit Velsen en De Graafschap uit Doetinchem.
Sfeer, spanning, vriendschap en rivaliteit, strijd op het scherp van de snede met doelpunten en kaarten, en dat alles tegen het decor van een 'uitverkochte bak' met maar liefst 4600 toeschouwers. Eerder in het seizoen gaf Telstar-trainer aan dat, ondanks dat zijn club prima voetbal etaleerde, het toch maar niet lukte om het stadion vol te krijgen. Herhaaldelijk riep hij: 'Die tent moet vol'! Welnu: eindelijk was het nu dan zover. De tent was zelfs zó vol zelfs, dat er een extra tribune moest worden bijgebouwd.
5i5a7547
Daarbij kwam het feit dat De Graafschap de tegenstander was, wat zorgde voor een extra dimensie in de strijd. De ploegen en de supporters van de twee clubs hebben al jarenlang een opvallend vriendschappelijke band, waardoor het zelfs mogelijk blijkt dat de supporters van de twee clubs gezamenlijk hun voetbalfeestjes vieren, zelfs als ze tegen elkaar spelen.
De basis van die vriendschap dateert van 2005 toen Telstar-speler Luciano van den Berg verongelukte. De volgende wedstrijd van Telstar was toen tegen De Graafschap, waar de thuisploeg zorgde voor een indrukwekkend eerbetoon aan de omgekomen voetballer. Een actie die de Telstar-aanhang nooit is vergeten.
Simon Kistemaker
Een ander element dat heeft bijgedragen aan de vriendschap tussen beide clubs is het feit dat Simon Kistemaker bij beide clubs trainer is geweest. 'De Kist' was dan ook de ze middag aanwezig in Velsen voor de eerste ontmoeting tussen Telstar en De Graafschap.
Overigens bleek er vanmiddag weinig ruimte meer over voor vriendschap tussen de beide clubs na het eerste fluitsignaal. Een wedstrijd die vanaf het begin helemaal op scherp ging. Fel en scherpe duels tekenden de eerste minuten van de partij, waarbij de grootste kans in de openingsfase op naam kwam van Andrija Novakovich. In de twintigste minuut kwam Telstar op voorsprong. Een diepe bal van Toine van Huizen werd volledig verkeerd ingeschat door Kevin van Diermen, waarna Melvin Platje met een verwoestende uithaal de bal achter Flip Bednarek in het net liet verdwijnen.
5i5a7522
Nadat nog voor het rustsignaal Sven van Nieuwpoort van De Graafschap zijn tweede gele kaart kreeg en de club uit Doetinchem dus met 10 man kwam te staan leek er voor Telstar helemaal geen vuiltje meer aan de lucht. Dat de stand van 1-0 tot de rust nog overeind bleef was een wonder, dat mede te danken was aan het feit dat een glaszuivere goal van Novakovich, die scoorde uit de rebound nadat een vrije trap van Hamdaoui op de lat was afgeketst, werd afgekeurd.
[caption id="attachment_15337" align="alignnone" width="1500"]

Tóch Novakovich
Toch was het diezelfde Novakovich die in de 56e minuut alsnog de 2-0 op het scorebord toverde uit een wervelende counter.
Ondanks de 2-0 voorsprong en de 'man-meer-situatie' kregen de Velsenaren het toch nog moeilijk toen De Graafschap in de 72e minuut op 2-1 kwam door een doelpunt van voormalig Telstar-speler Daryl van Mieghem. Twee minuten later was het opnieuw een oud-Telstarspeler, Fabian Serrarens, die met een kopbal voor 2-2 zorgde.
5i5a7576
Telstar kwam echter de tik snel te boven. In de 77e minuut was het Mohamed Hamdaoui die met een feilloze vrije trap de bal over een afstand van ruim twintig meter wist binnen te schieten, en daarmee het Telstar-stadion voor de derde keer deze middag deed ontploffen.
5i5a7553
Een dissonant met gevolgen voor de volgende wedstrijd is het feit dat verdediger Toine Van Huizen in de 85e minuut tegen zijn tweede gele kaart aanliep. Dit tot grote ergernis van trainer Mike Snoei, die weliswaar blij was met de overwinning, maar zich goed realiseerde dat Telstar zondag a.s. nog een flinke strijd moet leveren op De Vijverberg om volgende week in de finale van de Play-Offs aan te kunnen treden tegen Almere City FC of Roda JC Kerkrade.
[caption id="attachment_15351" align="alignnone" width="1500"]

Uitgebreide fotoserie
Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel voor een uitgebreide foto-impressie van de wedstrijd en alles er omheen. Met de pijlen links en rechts van de foto kun je door de fotoserie heen scrollen.
Interviews
Klik voor de interviews van mediapartner NH Nieuws na afloop van de wedstrijd op Mike Snoei en op Daryl van Mieghem