Daken van bushokjes in Velsen voortaan groen

15 mei , 18:55 Nieuws
foto 3
VELSEN - Daken kleuren groen in Velsen. Niet alleen de daken van inwoners, maar nu ook de daken van de bushokjes! Dankzij een nieuw onderhoudscontract met het bedrijf Clear Channel hebben bijna alle bushokjes in Velsen vanaf april een groen dak.
(bron en foto's: Gemeente Velsen)
De gemeente heeft na een aanbestedingstraject een nieuw contract voor het onderhoud van de bushokjes afgesloten. De grootste wens: de bushokjes moeten duurzaam onderhouden worden én een groen dak krijgen. En dat is gelukt. Clear Channel gaat de bushokjes voor de gemeente Velsen op een duurzame manier onderhouden en renoveren.
Een groen dak heeft veel voordelen. Zo houdt het water vast, zorgt het voor voedsel voor vogels en insecten én verkoelt het in hete zomers. De groene daken zien er daarnaast ook nog eens mooi uit. De bushokjes met groene daken staan in alle woonkernen. Alleen de relatief nieuwe bushokjes van RNet vallen hier niet onder. Die worden dus ook (nog) niet vergroend. De bushokjes zijn op nog veel meer manieren duurzamer dan hun voorgangers. Zo worden de bushokjes die aan vernieuwing toe zijn niet volledig vernieuwd, maar gereviseerd. Dat betekent dat de meeste onderdelen van de oude bushokjes worden hergebruikt en gerepareerd. Daarnaast hebben alle bushokjes ledverlichting (hierdoor besparen we 85% aan energieverbruik). “Bij Clear Channel investeren we in een duurzame toekomst door te kijken naar biodiversiteit, klimaatadaptatie en het reduceren van CO2. Onze ambitie is duidelijk: in 2030 streven we naar Carbon Net Zero voor Scope 1 & 2, en in 2045 voor Scope 3. Zo hebben we in Velsen bestaande abri's gereviseerd, waarmee we de productie van nieuwe objecten en bijbehorende uitstoot voorkomen. Ook zijn de abri's voorzien van ledverlichting en een groen dak en worden ze schoongemaakt met hemelwater. Allemaal voorbeelden die bijdragen aan het behalen van een carbon net zero toekomst.”, aldus Anika Ramamurthy, Sustainability Manager bij Clear Channel Nederland. Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. Ze vindt het daarom belangrijk om maatregelen te nemen op het gebied van klimaatadaptatie en het verbeteren van de biodiversiteit. Groene daken dragen hieraan bij. Daarom houdt de gemeente ook jaarlijks een groene daken-actie. Inwoners kunnen met de actie voordelig een groen dak aanschaffen. Meer informatie hierover staat op velsen.nl/groendak. De gemeente vindt het belangrijk om het goede voorbeeld te geven, vandaar nu ook de groene daken op de bushokjes.
foto 1
foto 2