Dag van de Zonbescherming: 5 palen met zonnebrandcrème in Velsen

27 mei , 17:43 Nieuws
zonnebrandpaal gemeente velsen kopieren
VELSEN - Op de Dag van de Zonbescherming is bij het strand IJmuiderslag in IJmuiden de eerste door KWF-gefinancierde zonnebrandpaal geplaatst. Samen met de twee zonnebrandpalen die Zilveren Kruis financiert en de twee van gemeente Velsen, staan er deze zomer vijf zonnebrandpalen in Velsen waar mensen zich gratis kunnen insmeren.
De vijf slimme zonnebrandpalen werken op zonne-energie en geven insmeeradvies. Het apparaat meet ook de hoogte van de UV-index, het risico om te verbranden en bevat zonnebrandcrème (SPF30) die de huid beschermt tegen UVA en UVB.
Daarnaast hangen op meerdere locaties in Velsen, zoals sportcomplexen, speeltuinen en de kinderboerderij, zonnebranddispensers waar inwoners en bezoekers zich ook gratis kunnen insmeren. Op www.velsen.nl/5-palen-met-zonnebrandcreme-in-velsen vindt u meer informatie over de locaties.
Samenwerken tegen huidkanker
KWF Kankerbestrijding werkt samen met GGD-en, gemeentes en het Nationaal Huidfonds aan huidkankerpreventie, juist in regio’s waar dit bovengemiddeld veel voorkomt. Met de boodschap ‘Weren, kleren, smeren’ informeren zij mensen over zonbescherming. De plaatsing van de eerste zonnebrandpaal in IJmuiden is onderdeel van het lokale project van GGD Kennemerland en is het startsein voor de investering van € 4,6 miljoen die KWF de komende jaren doet in tal van activiteiten om mensen te helpen met goede zonbescherming.
Behalve het plaatsen van zonnebrandpalen werken de partijen samen om groene, schaduwrijke speelplekken bij kinderopvanglocaties te creëren, smeerteams in te zetten tijdens evenementen, en voorlichting te geven via bijvoorbeeld campagnes en gastlessen op scholen.
Ook Zilveren Kruis wil huidkanker voorkomen en plaatst twee van de vijf zonnebrandpalen in Velsen. In totaal plaatst zij 120 zonnebrandpalen in heel Nederland.
Meest voorkomende vorm van kanker
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. 1 op de 5 mensen krijgt het. Uv-straling is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Elke zomer verbranden 1 op de 3 mensen en jaarlijks leidt dat tot zo’n 77.000 gevallen van huidkanker.
In kustgemeenten komt huidkanker bovengemiddeld vaak voor. Waarschijnlijk komt dit door blootstelling aan een hoger aantal zonuren en sterkere zonkracht langs de kust.
Ook mensen die buiten werken, buiten sporten en jonge kinderen met een extra kwetsbare huid lopen een extra hoog risico op huidkanker.
Huidkanker voorkomen
“Gelukkig kun je zelf veel doen om huidkanker te voorkomen”, benadrukt Marijne Landman, directeur van het Nationaal Huidfonds. “Je hoeft eigenlijk maar 3 dingen te onthouden: weren, kleren, smeren. Dat betekent: zoek de schaduw op vanaf zonkracht 3 en hoger, bedek je huid met kleding, draag een hoed en zonnebril, en smeer je elke 2 uur in met factor 30 met UVA filter.”
Wethouder Marie-Thérèse Meijs van gemeente Velsen: “Iedere zomer komen veel mensen genieten van de mooie stranden in onze gemeente. Goed smeren is dan echt heel belangrijk. Zelfs op dagen dat de zonkracht laag is, kan je huid al verbranden. En daardoor loop je meer risico om huidkanker te krijgen. We zijn blij dat we bezoekers en inwoners kunnen helpen om dit te voorkomen door gratis zonnebrandcrème ter beschikking te stellen.”