Zonovergoten Havenfestival trekt duizenden bezoekers naar IJmuiden

IJMUIDEN – Dit weekend, zaterdag 24 en zondag 25 juni, stond de Trawlerkade van IJmuiden geheel in het teken van het jaarlijkse havenfestival. Dat betekende twee dagen lang volop kunst, cultuur, visserij en de havens.

(reportage: Charles Duijff)

Traditioneel trekt het twee dagen durende evenement gemiddeld 30.000 bezoekers uit de IJmond en ver daarbuiten. Het is een familiefestival waar je de veelzijdigheid van onze regio kunt ontdekken, proeven en beleven. De belangrijkste elementen zijn het nautische programma en het bieden van een podium aan de lokale cultuursector. Ook dit keer kwamen er weer een aantal prachtige schepen zoals de Morgenster, Aphrodite, Frank Bonefaas, Yed Prior, De Goede Verwachting, De Naaldwijk, De Weer, De Adelaar en natuurlijk ontbraken ook niet de Vletterlieden en de KRNM.Op de Trawlerkade waren diverse pleinen ingericht met ieder een verschillend thema. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) stelde tijdens het festival Reddingstation IJmuiden open voor publiek, verzorgde rondvaarten voor de donateurs en een aantal andere kleine activiteiten, zoals films en demonstraties. Ook was er een Kunst op de Kade plein met kunst in zeecontainers

Fototentoonstelling IJmuiden Rauw aan Zee
Een ander hoogtepunt van het Havenfestival was een fototentoonstelling die de rauwe schoonheid van IJmuiden liet zien. Vijftien lokale fotografen zonden hun mooiste foto’s in, waarvan door FishEye Events en Citymarketing Velsen een reizende expositie werd samengesteld. De gekozen beelden lieten zien hoe veelzijdig de gemeente Velsen is en dat het rauwe randje van IJmuiden behoorlijk fotogeniek is.

Fotograaf Dennis Gouda met zijn bijdrage aan het Havenfestival

Noordzeevis plein
Vis mocht op het Havenfestival IJmuiden natuurlijk niet ontbreken. De bezoekers konden zich dan ook laten verrassen door alles wat Noordzeevis uit IJmuiden te bieden heeft. Zo kon men genieten van een speciale vistafel, ingericht door de bekende IJmuidenaar Jan Zwanenburg, die meteen uitleg gaf over Noordzeevis uit IJmuiden. En in de informatiestand zijn de ambassadeurs van Stichting Noordzeevis uit IJmuiden natuurlijk te vinden om al je vragen over vis te beantwoorden.Cornelis Vrolijk plein
Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk was weer naamgever van het grootste plein op de Trawlerkade met  een mooi lokaal programma op de zaterdagavond met onder andere een optreden van de Bintangs uit Beverwijk.

Kinderactiviteiten
En dan waren er natuurlijk weer volop kinderactiviteiten, zoals trossen gooien, klimmen als een loods, een sluis bedienen, een containership laden en in een reddingsvlot kruipen. Bij OpStoom konden kinderen hutten bouwen met pallets en voor de kleinste kinderen was er een stoepkrijtwall. En (letterlijk) bovenal was er weer de klimtoren, neergezet door het Loodswezen.Schepen aan de kade
De Vissershaven lag tijdens het Havenfestival vol met interessante schepen. Blikvangers waren het tallship De Morgenster en Aphrodite. Ook de Goede verwachting van scoutinggroep Michiel Adriaanzoon de Ruyter, de Zaandam van het Zeekadetkorps IJmond, de havensleepboot de Adelaar, het binnenvaart opleidingsschip Prinses Maxima van het Maritiem College IJmuiden en de Naaldwijk (een voormalige mijnenveger van de marine) lagen weer afgemeerd aan de Trawlerkade.

Alles bij elkaar heeft de volledige IJmond en ook bezoekers van ver daar buiten weer twee dagen kunnen genieten van alles wat IJmuiden te bieden heeft op zowel bedrijfsmatig als op cultureel en ook culinair gebied.

Nieuws.nl-redacteur Charles Duyff maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik HIER voor het complete foto-album. Hieronder alvast een kleine selectie:

 

Cookieinstellingen