Vreedzame rust op ‘Greenpeace-camping’ in Zee van Staal stilte voor de storm?

Foto: Wim Meijer Fotografie

VELSEN / WIJK AAN ZEE – Voor het terrein van Tata Steel geldt sinds vanmiddag  12.00 uur tot maandagochtend een noodverordening. Daarmee wil burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen voorkomen dat klimaatactivisten het terrein betreden. Als er wel mensen op het terrein komen, zou dat “grote veiligheidsrisico’s” met zich meebrengen, aldus de burgemeester. Greenpeace laat weten dat de actie gewoon doorgaat.

Door de noodverordening is het verboden om op het terrein van Tata Steel of in de buurt daarvan voorwerpen mee te nemen die gebruikt kunnen worden om het terrein op te gaan. Het gaat bijvoorbeeld om ladders, bootjes, tonnen, scharen of tangen. Ook mag er geen open vuur in de buurt komen van het terrein van Tata Steel. De politie en boa’s mogen maatregelen treffen om de noodverordening te handhaven.

Vreedzaam
“De actie zal zoals alle Greenpeace-acties vreedzaam en veilig verlopen”, verzekert een woordvoerster van Greenpeace, die bevestigt dat de demonstratie doorgaat, ondanks de noodverordening. “Greenpeace heeft ruim vijftig jaar ervaring met vreedzaam actievoeren. Deze actie is nodig om een einde te maken aan de gevaarlijke gifwolken die Tata Steel verspreidt.”

Inmiddels heeft Greenpeace op het terrein van Een Zee van Staal in Wijk aan Zee een actiekamp opgebouwd. Het is de bedoeling dat de klimaatactivisten daar overnachten om vervolgens zaterdagochtend te vertrekken richting de Noordpier in Velsen Noord waar sprekers van verschillende organisaties het woord zullen nemen.

Hoe druk het zal worden is nog moeilijk te zeggen. Maar als de sfeer zo blijft als nu op de tijdelijke camping letterlijk onder de rook van Tata Steel,  dan hebben de lokale overheden weinig te vrezen, ondanks de toch zeer serieuze boodschap waarmee Greenpeace naar Velsen komt.

Hieronder een foto-impressie van de tijdelijke Greenpeace-camping in de Zee van Staal:

Cookieinstellingen