Stranden IJmuiden aan Zee en Noordpier krijgen blauwe vlag

Foto: Blauwe vlag

Dit jaar mag sinds 2016 de Blauwe Vlag weer wapperen op de stranden IJmuiden aan Zee en Noordpier in gemeente Velsen. Voor toeristen en recreanten is de Blauwe Vlag het internationale herkennings- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit. Vrijdag 13 mei 2022 hees wethouder strandzaken Bram Diepstraten de blauwe vlag in top.

(bron: Gemeente Velsen)

De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de stichting overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Ook de jachthaven Marina Seaport mag de blauwe vlag dit jaar weer hijsen.

Blauwe Vlag erkenning van kwaliteit stranden
‘We zijn erg trots dat we na een aantal jaar afwezigheid dit jaar de Blauwe Vlag weer mogen hijsen op onze stranden in IJmuiden en Velsen-Noord’, zegt wethouder strandzaken Bram Diepstraten van gemeente Velsen. ‘Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden. We investeren hier veel in, waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium. Iedereen op onze stranden weet met de Blauwe Vlag waar hij of zij aan toe is. We doen dit overigens niet alleen als gemeente. Ook de ondernemers en andere partners zetten zich volop in om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van onze mooie en schone stranden.’

Vrijwillig voldoen aan criteria
De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke eisen zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

IJmuiden Rauw aan Zee
Citymarketing Velsen werkt al een aantal jaren samen met de gemeente Velsen aan het verbeteren van het imago en het vergroten van de naamsbekendheid van IJmuiden. Hiervoor worden onder andere de website ijmuiden.nl(externe link) en het toeristische merk IJmuiden Rauw aan Zee ingezet. Citymarketeer Friso Huizinga: ‘Dat we de Blauwe Vlag weer terug hebben is erg belangrijk, want er zijn steeds meer bezoekers die eerst kijken of een strand over een dergelijk kwaliteitssymbool beschikt. Het draagt dus bij aan de aantrekkelijkheid van de gemeente Velsen in het algemeen en IJmuiden aan Zee in het bijzonder. Wij zijn er blij mee en ik weet zeker dat dit ook voor het toeristische bedrijfsleven geldt!’

Op de foto: Wethouder Bram Diepstraten hijst de Blauwe Vlag onder toeziend oog van (van links naar rechts): Friso Huizinga van Citymarketing IJmuiden, Frans Koks van strandtaxi, Ivo Kranendonk van Leonardo Hotel, Peter de Bies van Beach Inn en (achter de paal verscholen) David  Koks van Paviljoen Noordzee.
Cookieinstellingen