Extinction Rebellion kondigt actie aan in Haarlem tijdens Bloemencorso

Foto: Charles Duijff

HAARLEM – Extinction Rebellion heeft aangekondigd zondag 21 april actie te voeren in Haarlem, waar op die dag de praalwagens van het Bloemencorso van de Bollenstreek staan opgesteld. Op die manier willen ze aandacht vragen voor, zoals zij zeggen, “de grote hoeveelheden gif die worden gebruikt bij de bollenteelt”.

“Voor tulpen wordt bijvoorbeeld 10x zoveel gif gebruikt als voor tarwe. Dat gif komt overal terecht. Het bedreigt insecten, bodemleven, drinkwater én het kan mensen ziek maken. In het kader van greenwashing worden de praalwagens tegenwoordig dan wel aangedreven door ‘milieuvriendelijke dieselaggregaten’, maar de bollenteelt is nog steeds hartstikke giftig”, aldus Extinction Rebellion.

ER benadrukt dat ‘Bollenstreek Gifvrij’ gaat om een publieksvriendelijke actie. “We wijzen de mensen erop dat ze naar een giftig spektakel kijken en we eisen dat het Bloemencorso overstapt op biologische, gifvrije bollen. Want dat kan! De grootste biobollenboer van Nederland ondersteunt onze actie dan ook”.

De actievoerders eisen dat de gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland stoppen met het sponsoren van het Bloemencorso totdat er is overgeschakeld naar biologisch geteelde bloemen. De gemeente Haarlem subsidieert het corso dit jaar met zo’n € 135.000 (komende jaren ca. € 190.000). De provincie Noord-Holland is ook zelf deelnemer aan het corso met een eigen praalwagen.

ER over de actie: “Op zondag 21 april wandelen we in een vrolijke, versierde optocht langs de praalwagens in het centrum van Haarlem. We hopen dat er die dag ook veel families en verklede kinderen met ons mee wandelen. We verzamelen om 10.30 uur in het Kenaupark in Haarlem. Kom verkleed als bloem, bij, regenworm, kever of vlinder!”

Cookieinstellingen