Tentoonstelling ‘Spechten op de fiets’ in Bezoekerscentrum Kennemerduinen

Foto: PWN

“Hoewel het menselijk vernuft verschillende uitvindingen kan doen, zal het nooit een uitvinding kunnen ontwerpen die mooier, eenvoudiger, directer is dan de Natuur doet; omdat in haar uitvindingen niets ontbreekt en niets overbodig is.” – schreef de meest geniale uitvinder, onderzoeker en kunstenaar aller tijden Leonardo da Vinci al in het jaar 1508.

Da Vinci was een van de eersten die zich afvroeg waarom de lucht blauw is, hoe vogels toch kunnen vliegen en hoe water zich gedraagt. Hij onderzocht het verschil tussen water en lucht door bewegingen van vogels te vergelijken met die van vissen.

Biomimicry is de wetenschap die de natuur bestudeert, deze als inspiratie gebruikt en navolgt, om vraagstukken in de maatschappij op te lossen. Wat als een zonnepaneel dezelfde eigenschappen zou kunnen hebben als een blad aan een boom?

Wat we van slimme natuur kunnen leren: de kunst van het afkijken

De nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Spechten op de fiets’ in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is een ervaring in de wondere wereld van Biomimicry. De zwemvinnen van een walvis brengen de inspiratie voor rotorbladen van een windmolen. En de snavel van een ijsvogel blijkt de oplossing voor het ontwerp van een hogesnelheidstrein in Japan. In de tentoonstelling zijn nog veel meer onverwacht slimme uitvindingen te ontdekken, geïnspireerd op de natuur.

De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag 16 oktober in Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen.

Cookieinstellingen