Column van de Dag: Tijd voor nieuwe beweegrichtlijnen. Hoe pak jij dit aan?

Foto: Sportsupport

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Jordy van Zaanen. Hij is buurtsportcoach in Velserbroek, Santpoort en Driehuis en richt zich op de sportstimulering van de basisschooljeugd. In deze column aandacht voor de nieuwe beweegrichtlijnen. Hoe kijkt de buurtsportcoach hier tegenaan.

Tijd voor nieuwe beweegrichtlijnen. Hoe pak jij dit aan? (door: Jordy van Zaanen)

Op het moment dat ik deze column schrijf is het zomervakantie en rennen de meeste kinderen uit de gemeente Velsen nog ergens rond op een camping of op een pleintje in de buurt.
Nu alle sportclubs stilliggen en kinderen niet naar school gaan heeft de gezondheidsraad een advies uitgebracht aan de minister van het VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voor de nieuwe beweegrichtlijnen. Kinderen moeten per dag minstens 1 uur matig intensief bewegen en minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten doen en veel stilzitten voorkomen. Volwassenen moeten minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen per week en minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Maar hoe doe je dit dan? Matig intensief bewegen wordt voor kinderen bereikt door naar school te wandelen, te fietsen en buiten te spelen enzovoort. Spierversterkende activiteiten zijn de oefeningen die kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de skeletspieren verbeteren. Hieronder vallen activiteit als fietsen en voetballen. Botversterkende oefeningen bestaan uit activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen. Dat klinkt als haalbaar toch?

Tijd voor verandering
Het werd als je het mij vraagt, ook wel tijd dat er nieuwe richtlijnen kwamen, want de oude richtlijnen, de beweegnorm en de fitnorm stammen alweer uit het jaar 1998. Sinds die tijd is er heel wat veranderd. 1998 Is het jaartal dat de veel verkochte Nokia 3210 op de markt kwam. We brachten toen nog geen uren door op onze telefoons. Bellen, sms-en en snake waren toen de activiteiten die je kon doen op een telefoon. Dat is met de smartphone/tablet van tegenwoordig wel anders, dit zijn apparaten die langdurig zitten in de hand werken. In de nieuwe beweegrichtlijn komt ook sterk naar voren dat langdurig zitten wordt afgeraden. Dus mijn dringende advies aan ouders: stel een maximum aan beeldschermtijd in als de kinderen uit school komen, bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten en daarna heerlijk buiten spelen! De buitenlucht doet kinderen goed, je krijgt hier blije, energieke kinderen voor terug die hun fantasie weer weten te gebruiken en onbewust lekker aan het bewegen zijn. En last but not least: het verbetert de schoolprestaties.

(foto: Sportsupport)

Daarom is bewegen belangrijk
Bewegen is belangrijk omdat dit een positieve invloed heeft op de algemene ontwikkeling van het kind. Ouders staan over het algemeen te weinig stil bij het belang van een goede motorische ontwikkeling. Deze ontwikkeling gaat toch van zelf geven ouders aan. Maar niets is minder waar in dit tijdperk van tablets en smartphones. In 1998 zaten kinderen nog niet zoveel achter spelcomputers en mobiele telefoons en speelden veel meer buiten. Kinderen moeten worden uitgedaagd en aangespoord dus laat het springtouw en de skeelers niet verstoffen op zolder en hup lekker naar buiten!

Hoe komen we aan die minuten
Gemiddeld komt een kind op een reguliere schooldag aan 45 minuten matig intensieve beweging. Dit doormiddel van buitenspelen, 15 minuten tijdens de ochtendpauze en 30 minuten tijdens de middagpauze (indien het kind overblijft). Op de meeste scholen wordt er 2 keer in de week gymles aangeboden van 60 minuten.  Deze gymles kan gerekend worden onder de spier- en botversterkende activiteiten.  Al met al komt het erop neer dat kinderen buiten schooltijd nog minimaal 15 minuten per dag matig intensieve beweging nodig hebben en 1 keer in de week spier- en botversterkende activiteiten. Persoonlijk denk ik dan, ieder kind die op de basisschool zit moet makkelijk aan de minimale beweegrichtlijn komen. Dit is helaas fout gedacht! Ik pak het verslag van de gezondheidsraad erbij en tot mijn schrik voldoet maar 55% van de kinderen in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar aan de beweegrichtlijn. De eerste gedachte die in mij op komt; hoe kan dit? Is het toch de mobiele telefoon en tablet die ervoor zorgt dat de kinderen te weinig bewegen? Dus nogmaals een dringende oproep aan alle ouders en verzorgers: laat je kind lopen/fietsen naar school en zorg dat je kind een sport kiest en lid wordt van een sportvereniging! En laten we massaal een maximale beeldschermtijd afspreken met je kind.
Want bewegen is gezond, maar meer bewegen is beter! Op naar meer bewegende kinderen
!

Cookieinstellingen