Column van de Dag: Zes weken lang voetbalfun in gemeente Velsen

Foto: Ton van Steijn

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Jose Nonnekens. Zij is buurtsportcoach in het voortgezet onderwijs in de gemeente Velsen. In deze column aandacht voor de komende straatvoetbaltoernooien.

Zes weken lang voetbalfun in gemeente Velsen
(door: José Nonnekens / foto’s: Ton van Steijn)

De veldvoetbalcompetitie is nog maar nauwelijks afgelopen of de kinderen kunnen zich al weer inschrijven voor diverse straatvoetbaltoernooien, die her en der georganiseerd gaan worden in de gemeente Velsen. Het leuke, iedereen kan meedoen want het is voor kinderen van 6 jaar tot en met 17 jaar!

Voetbalfun!
De kick-off is inmiddels geweest op woensdag 13 juni in Velserbroek (voetbalveldje aan de Wieringer Aak). Daar zijn we gestart met de voorrondes van het Cruyff Courts 6 tegen 6 toernooi met aansluitend de eerste voorronde van de Telstar Street League. De Cruyff Courts 6 tegen 6 staan maar liefst 3 weken achter elkaar op de agenda. En 5 weken achter elkaar de voorrondes van de Telstar Street League. Tijdens het Zomerfestival in IJmuiden is de afsluiting van deze voetbalgekte. Want op woensdag 18 juli is er nog een gaaf voetbaltoernooi voor de jeugd vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar. Maar liefst 6 woensdagen lang voetbalfun!Op straat
Straatvoetbal helpt kinderen om beter en sterker te worden maar heb je ook lekker uren lang voetbalplezier. Het is de meest pure voetbalvorm waarin vriendschap, ambitie en plezier samen komen. Veel grote voetballers hebben hun basis liggen bij het straatvoetbal. Namen als Wesley Schneider, Rafaël van der Vaart, Clarence Seedorf, maar ook Eljero Elia, Kasper Dolberg, Tonny Vilhena en Donny van de Beek zijn echte jongens van de straat. Soufian Touzani is op dit moment de de bekendste straatvoetballer. De KNVB zet al sinds 2008 met straatvoetbal in op het vergroten van de voetbalbeleving en spelplezier bij de jeugd. Om dat nog beter uit te zetten heeft de KNVB Soufian ingezet als boegbeeld. Met zijn Youtube kanaal heeft hij een heel groot bereik onder de jeugd. Via de KNVB worden er landelijk diverse leuke straatvoetbaltoernooien georganiseerd. Nu ook in de diverse wijken in de gemeente Velsen. Er is altijd wel een toernooi bij jou in de buurt. Geef je snel op met een team!

Op het Cruyff Court
Het Cruyff Courts 6 tegen 6 toernooi is een nationaal voetbalkampioenschap voor kinderen van 10 tot 12 jaar, die uiteraard gespeeld worden op de Cruyff Courts. Het kampioenschap kent regionale voorrondes en kwartfinales, landelijke halve finales en een spetterende finale. Tijdens de Cruyff Courts 6 tegen 6 Kampioenschappen staat het thema ‘respect’ centraal. Alle deelnemers geven aan elkaar te respecteren zowel op als naast het veld door het tekenen van de respectvlag.Het is heel leuk en bijzonder om dit met de kinderen te doen. In het begin is dat vaak een beetje onwennig en een beetje spannend maar ze vinden het echt super leuk om te doen. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen om ze hier bewuster van te maken. Aanstaande woensdag 27 juni is de finale van het Cruyff 6 tegen 6 toernooi

Dit jaar is deze finale tevens het startschot voor de (her)opening van het Cruyff Court. Vanuit de organisatie van de Cruyff Foundation moeten de Cruyff Courts eens in de 10-15 jaar gerenoveerd worden. Er is een mooie, nieuwe speel laag opgekomen en al het hekwerk rondom het veld is vernieuwd. Voor de komende tien jaar staat er weer een puik speelveld ter beschikking van de jeugd.
De Cruyff Court worden intensief gebruikt door de jeugd. Alle leeftijden zijn vaak op deze veldjes te vinden. Zeker met het heerlijke weer van de laatste weken. Tijdens de opening wordt er door diverse partijen een samenwerkingsconvenant getekend, o.a. Telstar, Cruyff Foundation, SportSupport, gemeente Velsen en stichting Welzijn Velsen. De politie gaat ook een balletje trappen tegen een delegatie van de deelnemende kinderen.In het stadion
Inmiddels zijn we ook gestart met de voorrondes van de Telstar Street League. Dit is een straatvoetbaltoernooi voor jongens en meiden van 12 jaar tot en met 17 jaar. Dit jaar is er voor het eerst gekozen voor twee leeftijdscategorieën: onder 14 jaar en onder 18 jaar. Het toernooi bestaat uit een aantal voorronden op pleintjes en veldjes in de diverse wijken van Velsen en Haarlem-noord. Naast het voetballen zijn er ook punten te verdienen door het leveren van een buurtactiviteit met als uitgangspunt het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken. Dit kan variëren van het organiseren van een buurtevenement tot het onkruidvrij maken van een plantsoen. Een team haalt alleen de finale als de buurtactiviteit daadwerkelijk is uitgevoerd. De finale is in het najaar in het Rabobank IJmond Stadion, voorafgaand aan een thuiswedstrijd van sc Telstar.

De volgende voorrondes staan nog op het programma:

  • woensdag   4 juli – voorronde Velsen-noord/Beverwijk
  • woensdag 11 juli – voorronde IJmuiden-Homburgstraat in IJmuiden

Tijdens het Zomerfestival IJmuiden
De laatste mogelijkheid om mee te doen aan een leuk voetbaltoernooi is tijdens het Zomerfestival IJmuiden. Dit toernooi is terug van weggeweest. Dit voetbalspektakel staat gepland op woensdag 18 juli en is voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar. Er worden twee poules gemaakt voor groep 3, 4 en 5 en groep 6, 7 en 8. Het zijn wedstrijdjes van 5 tegen 5. Dit toernooi wordt gespeeld op het veldje aan de Homburgstraat.

Kortom, heel veel straatvoetbal de komende weken. Dus kom maar op met dat mooie zomerweer!

Cookieinstellingen