Column van de Dag: Gebruik je hersenen en doe de TEST!

Foto: Pixabay

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van de gemeente Velsen. Vandaag is het woord aan Ad Otten. Hij is buurtsportcoach in IJmuiden en richt zich op de sportstimulering van volwassenen (45 jaar en ouder). In deze column aandacht voor de hersenen en hoe beweging helpt om de aftakeling daarvan te voorkomen.

Gebruik je hersenen en doe de TEST! (door: Ad Otten)

Veel mensen in onze westerse cultuur vinden een passief en zittend leven nog steeds vanzelfsprekend. Wij zitten met z’n allen een groot deel van ons leven voor ons werk achter een bureau of in de auto. Privé zijn we uren per dag bezig met Social Media of ouderwets TV-kijken. De jeugd  hangt tot op steeds oudere leeftijd op de bank en kijkt dan de zoveelste film of serie van het zwaar verslavende Netflix en HBO (zowel op TV, tablet, PC of smartphone te bekijken, best handig!).

Deskundigen vinden de inactiviteit alarmerend en de kosten van de Gezondheidszorg rijzen dan ook de pan uit. Dat  is echt niet alleen door de vergrijzing op zich. Het heeft alles te maken met de manier waarop wij oud worden.

Willen we met elkaar deze ontwikkeling stoppen, dan is het van groot belang dat zo’n passieve levensstijl straks net zo ‘not done’ is als roken. Die verandering begint met bewustwording van het grote belang van bewegen voor de gezondheid.

TEST
Aan 10 mensen in mijn omgeving heb ik de vraag voorgelegd hoeveel redenen zij in 2 minuten tijd kunnen bedenken waarom sport en bewegen zo belangrijk is voor de gezondheid. Mijn dochter zat daar niet bij, want die begint dan altijd over mijn niet valide en niet representatieve onderzoeken en dat werkt alleen maar ontmoedigend.

Hoe bewust bent u zich van het belang van het voldoende bewegen voor de gezondheid? Doe mee met de  TEST !

Bij deze zelfgemaakte (jawel!) test hoeft u niets online in te sturen en kijkt mijnheer Google dus niet met u mee. U ontvangt dan ook geen reclames over afslanken of aanbiedingen voor Personal Trainen, geheel toevallig bij de sportschool bij u in de buurt (ben ik nou echt de enige die dit creepy vind?)

OK?  Prima, neem dan een klokje en pen en papier (of onthoud alles) en kijk hoever je komt in 2 minuten. De meest genoemde antwoorden staan hieronder op z’n kop, dus niet spieken en kijk straks uit met lezen als je toch al nekklachten hebt.

Dan nog één keer de vraag: hoeveel redenen kan je in 2 minuten tijd bedenken waarom sport en bewegen zo belangrijk is voor de gezondheid?  Go!In mijn ogen heb je een dikke voldoende voor deze test verdiend als je binnen de tijd en zonder Google te raadplegen 3 of meer van deze redenen op wist te noemen. Het kan zijn dat je redenen bedacht hebt die nog niet in dit lijstje staan en ook niet hieronder genoemd staan. Deze mag je meetellen. Maar check wel even bij 10 personen uit je omgeving of zij je mening wel delen.

Door de mensen met iets meer medische kennis werd hier nog aan toegevoegd:

  • het verkleint de kans op diabetes of vermindert de gevolgen ervan
  • het helpt bij angststoornissen en depressies.

Dit laatste geldt met name voor groepsgewijs wandelen. Een huisgenoot van mij, één van de 10 proefpersonen, noemde niet zozeer depressie maar meer een aanzienlijke verbetering van haar stemming. Dat telt zeker mee.

In mijn ogen heb je een 8 verdiend als je deze twee ook wist.

Wat echter door niemand werd genoemd is…………….. het effect van het sporten en bewegen op het fit houden van de hersenen. Mocht je deze ook genoemd hebben toen je de test voor jezelf deed, dan vind ik dat je zonder meer  …………………….  nog steeds een  8 hebt verdiend, want je hebt waarschijnlijk gewoon de titel van deze column onthouden .

Nu hoeft u mijn zelfbedachte test niet geheel serieus te nemen, maar ik hoop wel dat u dit met uw hersenen doet.  Want waarom is dat bewegen voor de hersenen van vitaal belang? Als Buurtsportcoach 45+ hebben mijn collega Nicole Sheridan en ik de taak om mensen van 45 en ouder meer te laten bewegen. In beweging krijgen van mensen is niet altijd even gemakkelijk. Want passieve mensen verliezen immers een stuk flexibiliteit in de hersenen en zitten dus eerder vastgeroest aan hun passiviteit. Tevens valt in beweging komen als je al flink overgewicht hebt niet mee, je kunt het dus beter voor zijn.

Wat wij onder andere doen is het opzetten van beweegactiviteiten in de buurtcentra (bijvoorbeeld Yoga, Tai Chi, Meer bewegen voor Ouderen, koersbal, tafeltennis e.d.). Daarnaast zetten wij  fiets- en wandelgroepjes op, binnenkort gaan er weer van start.Hersenkraker
Naast het laten bewegen hebben wij nog één andere, minstens zo belangrijke missie:  bij voorkeur aan de hand van beweegactiviteiten bevorderen dat mensen hun sociale contacten op peil houden en niet vereenzamen en/of depressief worden.

Uit onderzoek is gebleken dat zowel eenzaamheid als depressie slecht zijn voor …. ?

U kunt het goede antwoord op deze hersenkraker aan ons mailen: [email protected] U kunt natuurlijk ook dit email-adres gebruiken om eens een afspraak met ons te maken om, geheel vrijblijvend, te  bekijken welke beweegactiviteit voor U precies op maat is. De koffie staat voor u klaar.

Cookieinstellingen