Mogelijk datalek gemeente Velsen

Foto: Pixabay

Op 2 december 2016 werd de gemeente Velsen geïnformeerd over het feit dat van een medewerker van een bedrijf dat voor de gemeente werkzaamheden uitvoert in het kader van de WOZ een laptop was gestolen met daarop de gegevens van inwoners en bedrijven van meerdere gemeenten, waaronder de gemeente Velsen.

In eerste instantie bestond de gedachte dat er geen probleem was, omdat de gemeente Velsen de data op een beveiligde manier aan de leverancier had gestuurd (dus niet per e-mail). Vandaag, 9 december, bleek echter dat de medewerker deze gegevens mogelijk toch op de gestolen laptop heeft opgeslagen.

Hoewel de kans beperkt is dat de gegevens van onze inwoners openbaar worden, kan de gemeente Velsen niet uitsluiten dat er gegevens over inwoners van Velsen op de laptop staan en dat deze door onbevoegden kunnen worden benaderd.

De gemeente Velsen vindt het heel vervelend dat dit heeft kunnen gebeuren en werkt in overleg met de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) en de betrokken leverancier aan een zorgvuldige afhandeling.

Welke gegevens zijn wel of niet gestolen?
De gegevens die mogelijk naar buiten zijn gekomen zijn namen, geboortedata, geslacht en Burgerservicenummers van circa 35.000 inwoners van Velsen. Het gaat om gegevens vanaf het jaar 2015.De gemeente benadrukt dat gegevens zoals DigiD’s, bankrekeninggegevens of e-mailadressen, inlogcodes en wachtwoorden niet in de gestolen bestanden stonden.

Cookieinstellingen