Faillissement Kunstencentrum Velsen lijkt onafwendbaar na besluit college Velsen

Foto: Google Maps

Het college van B&W van de gemeente Velsen heeft donderdagavond een moeilijk besluit moeten nemen over een gevraagde extra financiële bijdrage aan het Kunstencentrum Velsen.

Op 15 mei 2018 had het Kunstencentrum in een rapportage aangegeven dat er een tijdelijke extra financieringsbehoefte was van 150.000 euro, waarover zij in gesprek waren met een bank. Op 8 juni 2018 bleek het tekort echter beduidend hoger, te weten 350.000 euro. Na een bestuurlijk gesprek op 12 juni heeft het Kunstencentrum op woensdag 13 juni het gemeentebestuur verzocht om op zeer korte termijn een besluit te nemen over een extra financiële bijdrage. Zij gaven hierbij aan dat zonder een extra bijdrage faillissement onafwendbaar zou zijn.

Geen extra financiële bijdrage
Afgelopen donderdag heeft het college zich met een spoedvergadering gebogen over dit verzoek en besloten op dit moment geen extra financiële bijdrage te leveren.

Als redenen hiervoor noemt het college het feit dat het gemeentebestuur in 2015 al een extra impuls van 250.000 euro beschikbaar heeft gesteld om te komen tot een financieel en organisatorisch gezonde organisatie. Nu blijkt dat dit niet is gelukt en dat er dit moment ook onvoldoende zicht is op de financiële situatie, en daarmee ook niet duidelijk is met welke bijdrage het Kunstencentrum weer gezond te maken zou zijn. Voorlopig is het tekort geraamd op 350.000 euro.

Het college meldt de onzekere situatie erg vervelend te vinden voor cursisten, docenten en alle betrokkenen. Dit pijnlijke besluit betekent wat het college betreft niet het einde van bijvoorbeeld de gewaardeerde cultuureducatie of samenwerking met scholen. Doel voor het college is om in de komende periode te zoeken naar een voorlopige oplossing om het aanbod op het gebied van cultuureducatie te borgen en een nieuwe richting te geven, zowel nu als in de toekomst.

Cookieinstellingen