Aan de verzameling tiny houses in het ’Basecamp IJmuiden’ naast het binnenmeer is vrijdagochtend een nieuwe woonvorm toegevoegd: een woonboot die werd ingegraven.
(foto's: Ton van Steijn )
De boot wordt geëxploiteerd door het bedrijf EcoCabins, en is volledig ’off grid’: de woning maakt op het terrein geen gebruik van riolering of het elektriciteitsnet. Een en ander gebeurde in het kader van een werkbezoek van een delegatie van de Letse Ambassade, waaronder de ambassadeur van Letland Aiga Liepina, het hoofd van de KvK van Letland Egita Aizsilniece-Ibema en honorair consul Katerina Hartgers.Op Basecamp IJmuiden wilde de Letse Ambassade inspiratie op doen, voor nieuwe woon- en werkvormen en oplossingen in de energie transitie. Ook wordt er op Basecamp geëxperimenteerd met duurzaamheidstoepassingen. Het is de bedoeling dat de woningen straks op een “smart grid” komen te staan. Een smart grid is een netwerk waarbij de woningen zelf stroom opwekken middels zon en wind en dat de opgewekte energie tijdelijk wordt opgeslagen in een “groene batterij”. Later wil EcoCabins deze opslagmethode schaalbaar inzetten in de woningbouw.
[caption id="attachment_33879" align="alignnone" width="1024"]
De Letse ambassade bekeek de woningen die EcoCabins in hun fabriek in Letland maakt. Ook wordt de businesscase van EcoCabins als voorbeeld gebruikt om de samenwerkingen tussen de landen Letland en Nederland te stimuleren. EcoCabins heeft een fabriek in Letland waar ze volledig voorgefabriceerde houten woningen produceren die in één stuk aankomen en geplaatst worden in Nederland. Deze manier van produceren geeft een serieus antwoord op de enorme tekorten aan betaalbare woningen in Nederland. Op 16 juni heeft de Nederlandse regering een nota getekend om 850.000 woningen versneld te bouwen.
Hier nog een beeldimpressie van Basecamp IJmuiden van fotograaf Ton van Steijn
(kijk voor meer foto's uit de regio Kennemerland van Ton van Steijn op zijn Facebookpagina )