Bunkerdag trekt 17.000 bezoekers

Overal langs de kust, van Zeeland tot de Waddeneilanden, zijn ze te vinden: de talloze bunkers, overblijfselen van de Atlantik Wall, die de Duitse bezetters beschermen tegen een inval van de geallieerden vanuit zee.

Uitgezonderd enkele bunkers die zijn omgebouwd tot oorlogsmuseum, en een aantal bunkers die een nieuwe bestemming hebben gekregen, vaak van cultureel karakter,  blijven deze bunkers het gehele jaar gesloten voor het publiek. Behalve dan op de landelijke bunkerdag, zoals afgelopen zaterdag, 10 juni, toen maar liefst 70 bunkers werden opengesteld.Een unieke dag, waarbij iedereen de kans kreeg om een uniek uitstapje te maken in het pijnlijke verleden van de jaren 1940-1945. Maar liefst 17000 mensen grepen die kans en bezochten in veel gevallen meerdere bunkers en ook randactiviteiten die rond het thema Bunkerdag in veel plaatsen werden georganiseerd.

Keep Them Rolling
Zo hadden de bezoekers aan de Bunkerdag in Wijk aan Zee de mogelijkheid om mee te rijden met de authentieke legerwagens uit de Tweede Wereldoorlog van ‘Keep Them Rolling’.  De legervoertuigen brachten de bezoekers vanaf de Dorpsweide naar Het Bolwerk, een gerenoveerde bunker die tegenwoordig dienst doet als horecagelegenheid.Schnellbootbunker IJmuiden
Zeer bijzonder, en een van de grote trekpleisters in de regio bleek de zogeheten Schnellbootbunker in IJmuiden. Nooit eerder mocht het publiek een kijkje nemen in de grootste bunker van Nederland in het IJmuidense havengebied. Tot afgelopen zaterdag dus!

In het kader van Nationale Bunkerdag stelde CEBO, het bedrijf dat er gevestigd is, de bunker open voor het publiek. En dat kwam in groten getale. Men moest dan ook rekening houden met een wachttijd van pakweg drie kwartier om binnen te komen.Vrijwilliger Ruud Pols begreep de aantrekkingskracht wel. “Het is een unieke kans eindelijk eens binnen te kijken. Misschien duurt het wel twintig jaar voordat zich een nieuwe gelegenheid aandient.”

Bezoekers waren onder de indruk van de rondleiding. “Deze kans heb je maar één keer in de zoveel jaar”, vertelde een IJmuidenaar. “Prachtig om eens mee te maken”, reageerde een vrouw uit Driehuis. “Ik fiets hier vaak langs naar mijn werk en dan vraag je je wel eens af hoe het van binnen is. Nou, ik heb het gezien. Indrukwekkend. Die muren alleen al. Die zijn wel vier meter dik.”

Of volgend jaar opnieuw deze mega-bunker opnieuw ‘open huis’ houdt is maar de vraag. Maar dat er, gezien het grote landelijke succes, volgens jaar zeker weer een Bunkerdag zal komen staat buiten kijf.

Klik op de hoofdfoto van dit artikel voor een foto-impressie van de Bunkerdag in de IJmond

Cookieinstellingen