Alkmaar: bezoek de Kaeskoppenstad van de 16e eeuw zondag 2 juni 2024

Mis het niet zondag 2 juni 2024! In de jaren na het Ontzet (1573) bloeit Alkmaar weer op. Handel bruist en er moet veel gebouwd worden. Zagen gaat nog altijd met de hand, wat een energie- en tijdrovende klus is. De Noord-Hollandse boer Cornelis Corneliszoon, ook wel bekend als Krelis Lootjes, vindt dat dit beter moet kunnen……..Bezoekers wacht een nieuwe eyecatcher!

De opening van Kaeskoppenstad vond zaterdag 1 juni plaats door maar liefst drie burgemeesters

Traditiegetrouw werd de opening van Kaeskoppenstad groots aangepakt met de Bonte Stoet. (zie openingsfilmpje) Deze optocht, waarin alle Kaeskoppenstad-figuranten én de reuzen van Kaeskoppenstad meeliepen, verplaatste zich door de binnenstad. Op de Mient kwam de menigte tot een halt, want daar werd het tijd voor de officiële opening.

Speciaal voor de vijftiende editie, verzorgden maar liefst drie burgemeesters de opening van Kaeskoppenstad. Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar, droeg samen met kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe, de sleutel van de stad over aan de burgemeester van Kaeskoppenstad Floor van Teylingen. (Zie dit drietal op foto hieronder)    Hiermee is er weer een nieuw historisch feit tot leven gekomen, want ook in de periode rond 1573 had Alkmaar drie burgemeesters. Ze gingen (en gaan ook nu)  alle drie gehuld in prachtige jurken, die speciaal hiervoor gemaakt zijn door het kledinggilde van Kaeskoppenstad.

Nieuwe burgemeester van Kaeskoppenstad

De opening werd pas officieel nadat Anja Schouten de sleutel van de stad aan Floor van Teylingen had overgedragen.  Dit jaar vervult Daniëlle Koelemij, als voorzitter van stichting Kaeskoppenstad, voor het eerst de eervolle rol van van Teylingen.

Hoewel de overdracht met een fysieke sleutel gebeurde, staat voor Daniëlle vooral de symboliek daarvan centraal. “Het is de sleutel tot verbinding. Het is mijn wens als burgemeester van gastvrij Kaeskoppenstad, om zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden. Iedereen is welkom in Kaeskoppenstad!” vertelt Daniëlle. “Ik hoop dat vele Alkmaarse kaaskoppen ons ook op zondagmiddag bezoeken, en nodig ook zeker alle mensen uit, die onze historische binnenstad nog niet goed kennen. Kom genieten van de levendige sfeer die we met honderden vrijwilligers realiseren. Er is zoveel moois te ontdekken over de bijzondere geschiedenis van deze stad door de ogen van de kleurrijke personages die je theatraal meenemen in het verhaal” zegt Daniëlle enthousiast.

Na de opening wandelden de drie burgemeesters Kaeskoppenstad binnen…..Maandag veel meer foto’s van Kaeskoppenstad 2024 op meerdere pagina’s van Nieuws.nl

WORDT VERVOLGD

 

Cookieinstellingen