Ruim 900 molens en gemalen verspreid over heel Nederland draaien tijdens Nationale Molendagen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Dit weekend, zaterdag 11 en zondag 12 mei 2024 zijn het weer de VriendenLoterij Nationale Molendagen, het grootste molenfeest van Nederland. Meer dan 900 molens, verspreid over heel Nederland, malen en draaien dan en zetten hun deuren open voor het publiek. Behalve rondleidingen worden bij sommige molens extra activiteiten georganiseerd.

Nederland telt zo’n 1575 molenaars waarvan veertig beroepsmolenaars zijn. De gemiddelde leeftijd is 63 jaar. Er zijn in Nederland nog ongeveer 1200 wind- en watermolens, in allerlei soorten en maten én functies: van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens.Molens legden ooit de basis voor de hedendaagse industrie. Bij iedere grote stad ontstonden in de 17e en 18e eeuw industriegebieden, met groepen molens bij elkaar, goed te bereiken via het water. Ze zaagden hout (voor de huizen en de schepen), maalden polders droog, stampten oliehoudende zaden (voor de lampenolie) of vermaalden kleurstoffen voor verf. Inmiddels zijn er duizenden molens verdwenen, deels door opkomst van stoommachine en diesel- en elektrische motor, deels ook door brand.

Waar en wanneer je dit weekend de molens kunt bezoeken vind je op de website molens.nl.‘Verhalen van de wind’ in Haarlemse en Velsense molens
Dit jaar wordt voor het eerst tijdens Nationale Molendag het cultureel evenement ‘Verhalen van de wind’ georganiseerd. Hierbij brengen spoken word, muziek, beeld en geluid de verhalen van de molenaarscultuur tot leven. Ook worden er kinderworkshops georganiseerd die storytelling en maakopdrachten combineren.

Verhalen van de wind prikkelt je zintuigen en nodigt je uit om op een frisse en avontuurlijke manier in de molenaarscultuur te duiken. Je kan dit evenement bijwonen bij molen de Zandhaas in Santpoort-Noord, molen De Adriaan in Haarlem en de molen van de Schoterveenpolder in Haarlem-Noord.

Zaanse Schans walhalla voor iedere molenliefhebber
Ook op de Zaanse Schans zijn op zaterdag 11 mei meerdere molens voor publiek geopend. Een mooie gelegenheid om, naast de bekende molens op de Zaanse Schans, ook andere industriemolens te bezoeken. Zo is oliemolen De Ooievaar geopend Deze molen, die al sinds 1669 op haar huidige locatie staat naast de Duyvis fabriek, is alleen toegankelijk na inschrijving. Via https://www.formdesk.com/verenigingzaanschemolen/bezoek-molen-de-ooievaar of via www.zaanschemolen.nl/agenda. De tijdstippen zijn 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur.

Cookieinstellingen