Bloesempark Amstelveen in volle bloei, maar… de 400 kersenbomen kreunen onder druk(te)

AMSTELVEEN – Sinds 2000 is het bloesempark in het Amsterdamse Bos bij Amstelveen al een van de grootste trekpleisters voor dagjesmensen in het vroege voorjaar. En deze week is dat niet anders. Duizenden mensen komen kijken naar, picknicken onder en heel veel selfies maken tegen het bloemrijke decor van de 400 kersenbomen.

Het is dus voor de 25e keer dat het rose en wit domineert in de tuin in het Amsterdamse Bos. In 2000 schonk de Japan Women’s Club de 400 kersenbomen. Deze bomen werden in het geplant en voorzien van naambordjes. Op 200 van de bordjes staat een Nederlandse vrouwennaam en op 200 andere een Japanse vrouwennaam. De kersenbomen zijn van de soort yoshinokers (Prunis yedoensi) en staan jaarlijks ergens in de periode van maart tot april in bloei met roze en witte bloesems.Bodem platgedrukt
De bloeiende Japanse kers in het Amsterdamse bos trekt veel bekijks, maar dat heeft ook een keerzijde. Want al die duizenden bezoekers drukken de bodem namelijk behoorlijk plat, met als gevolg dat de gezondheid van de bomen al een paar jaar achteruit gaat.

De vele ‘gewichtige’ voetstappen zorgen ervoor dat de bodem verdicht en er steeds minder leven in de bodem komt en ook dat er steeds minder water en lucht in de grond kan doordringen. En dat is slecht nieuws voor de Japanse sierkersen.Wormen en schimmels redden kersenbomen
Toch gaat de Gemeente Amsterdam, onder wiens verantwoordelijkheid het bloesempark valt, niet bij de pakken neerzitten. Er zijn nu experts ingehuurd die gaan proberen om de bodemkwaliteit in het Bloesempark te verbeteren door de inzet van wormen en schimmels. De bedoeling is dat de wormen straks gangen graven, waardoor de bodem weer beter water doorlaat. Schimmels mogen de wormen bij hun werk gaan ondersteunen, want zij zorgen met hun lange schimmeldraden voor een betere bodemstructuur. De verwachting is dat de Japanse kersen vitaler worden als de bodem weer gezonder is, waarmee het Bloesempark bestand moet zijn tegen de hoge bezoekersaantallen.Nog een week genieten , en daarna… hebben we gelukkig de foto’s nog!
Hoe de wormen en schimmels nu hun werk doen is moeilijk te zeggen, maar dat de 400 Japanse kersenbomen er op dit moment schitterend bijstaan kan niemand omheen. Ook vandaag was het druk, en dat zal de komende week niet anders zijn. Daarna krijgen de kersenbomen weer hun verdiende rust, want na 2 weken bloei maakt de bloesem weer plaats voor jong groen. En dan zullen al die bezoekers het weer even moeten doen met de foto’s, en vooral de selfies die er in ongekende aantallen worden geschoten, zoals bijgaande fotoserie bewijst.

Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie.

 

Cookieinstellingen