Van Praal tot Prul in Museum Kennemerland brengt ‘IJmond Schatten’ boven water

BEVERWIJK – Afgelopen zaterdag 30 september organiseerde Museum Kennemerland voor de tweede keer ‘Van Praal tot Prul’, de Beverwijkse variant op ‘Tussen Kunst en Kitsch’, waarbij inwoners van de IJmond de kans kregen om objecten te laten taxeren door experts.

Voor deze kunstzinnige bijeenkomst had zich het maximum van 100 trotse bezitters van wellicht historische rijkdommen aangemeld, wat leidde tot een dag vol verrassingen. Lang niet altijd voldeden de taxaties van expert Jeroen Zoetmulder aan de verwachtingen. Soms bleek de lang gekoesterde ‘schat van de familie’ niet meer dan een leuk hebbedingetje, maar het gebeurde ook andersom. Want wie had kunnen denken dat er deze dag een schilderij op zou duiken van de Friese schilder Sipke van der Schaar. Het olieverfschilderij werd getaxeerd op een bedrag van twaalf- tot veertienduizend euro. Dat was beduidend meer dan het vooraf ingeschatte hoogtepunt van de taxatiedag, een door de kunstenaar zelf gesigneerde ets van de Franse impressionist Renoir. Deze werd getaxeerd op drieduizend euro.

De hoogste taxatie betrof het meest denkbare ‘Beverwijkse item’: de ambtsketen van de burgemeester van Beverwijk. Deze werd ter taxatie ingebracht door Niek Wijmenga, de nieuwe wethouder van Beverwijk. Aan de keten, gemaakt door de Amsterdamse edelsmid Nico Witteman, werd door Jeroen Zoetmulder een waarde toegekend van rond de 35.000 euro. Om misverstanden te voorkomen: de keten is niet te koop!

IJmond Nieuws was tijdens de taxatiedag aanwezig en maakte bijgaande reportage:

Cookieinstellingen