Gemeentehuis kleurt oranje voor aandacht geweld tegen vrouwen

Foto: Ton van Steijn

Het gemeentehuis van Velsen kleurt vanavond, woensdag 25 november, oranje. Zo geeft de gemeente Velsen aandacht aan de jaarlijkse campagne ‘Orange the World’. Hiermee vraagt UN Women Nederland aandacht voor geweld tegen vrouwen.

Toename van huiselijk geweld in de coronacrisis
Dit jaar richt de campagne zich op de toename van geweld tegen vrouwen en meisjes in de coronacrisis. Dit wordt wel de schaduwpandemie genoemd. Vrouwen zijn vaker thuis en ook (huisartsen)zorg vindt meer plaats op afstand, dat zorgt ervoor dat er minder zicht is op situaties waar geweld gepleegd wordt. Dit is zorgelijk omdat de meeste geweldsmeldingen bij Veilig Thuis(externe link) binnenkomen via professionals zoals leraren en artsen.

Praat erover of geef het door
Vorig jaar maakte de gemeente Velsen inwoners bewust van het probleem van straatintimidatie, vooral gericht tegen vrouwen. Ook dit jaar vraagt de gemeente om geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar te maken. Vooral vrouwen die met de dader in quarantaine opgesloten zitten, durven dit niet te melden. Deel daarom eigen ervaringen en praat erover als je te maken hebt met een gevaarlijke thuissituatie. Geweld melden kan bij de politie(externe link) of Veilig Thuis(externe link). Kijk voor meer informatie over de campagne op Orange the World(externe link).

Cookieinstellingen