Vernieuwde bloemenwaaier Beeckestijn officieel geopend

Opening bloemenwaaier door Jan Gorter en Johan Carel Bierens
Opening bloemenwaaier door Jan Gorter en Johan Carel Bierens
Foto: Eveline Blok

Woensdag 17 april heeft Natuurmonumenten de herstelde bloemenwaaier op Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid officieel geopend.

De fraaie bloemenwaaier op Beeckestijn heeft dit voorjaar beplanting gekregen uit de periode van de oorspronkelijke aanleg, de 18e eeuw. De beplanting is daarbij zo gerangschikt dat de bloei gedurende de seizoenen van binnen naar buiten verloopt. In het centrum van de bloemenwaaier komen de vroegst bloeiende soorten en aan de buitenzijde de laatbloeiers. De groepjes planten worden gecombineerd met een bodembedekker, zodat de bloemenwaaier ook de rest van het seizoen aantrekkelijk is.

Ronde bloementuinen
De oorspronkelijke versie van de cirkelvormige bloemenwaaier is omstreeks 1745 door de toenmalige eigenaar Jacob Boreel Jansz. aangelegd om te pronken met zijn bijzondere plantencollectie. Ronde bloementuinen waren in deze periode vrij gebruikelijk, maar de vorm van de bloemenwaaier op Beeckestijn met zijn gedraaide bloembedden is uniek.

Zo’n zeldzame bloemenwaaier is verder alleen te vinden op paleis Huis ten Bosch in Den Haag, ontworpen door Huybert van Straalen in 1778. Formeel aangelegde tuinen bevatten vaak symbolische verwijzingen. De gedraaide vorm van de perken zou hier een verwijzing kunnen zijn naar de wentelende zon.

Bloemenwaaier Beeckestijn op de uitsnede van de kaart van landschapsarchitect J.G.Michael.

Groen erfgoed
De openingshandeling werd verricht door dr Johan Carel Bierens de Haan, o.a. voorzitter van het tuinhistorisch Genootschap Cascade en oud-bijzonder hoogleraar aan de VU op de leerstoel erfgoed van monument, tuin en landschap en Jan Gorter, landsdeelmanager Midden Nederland bij Natuurmonumenten. Buitenplaats Beeckestijn is met de gebouwen en het hele parkbos een rijksmonument.

Versterkingsplan
Ook het herstel van de bloemenwaaier vormt een onderdeel van het tienjarig versterkingsplan wat Natuurmonumenten in samenwerking met SB4 (Bureau voor Historische Tuinen, Parken en Landschappen) voor Beeckestijn heeft opgesteld.

Wat vooraf ging
Met de jaren was de bloemenwaaier op Beeckestijn volledig verloren gegaan. Door archeologisch onderzoek zijn sporen van de oorspronkelijke versie aangetroffen en in 1998 is de bloemenwaaier gereconstrueerd. Bij de reconstructie is gebruik gemaakt van materialen en planten, gebaseerd op algemeen historisch bronnenmateriaal. Het plantschema is toentertijd eigentijds ingevuld. Natuurmonumenten heeft dat nu hersteld door beplanting aan te brengen uit de periode van de oorspronkelijke aanleg in de 18e eeuw.

 

Cookieinstellingen