‘De nieuwe Bavo bloeit’ voor de vijfde keer

Foto: Charles Duijff

Dit jaar viert ‘De Nieuwe Bavo Bloeit’ haar eerste lustrum. Na 4 eerdere succesvolle jaren maakte de Haarlemse kathedraal aan de Leidsevaart zich vrijdag 5 april op voor de 5e editie. Het bloemrijke evenement duurt tot en met zaterdag 13 april 2019. Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff nam op deze eerste dag alvast een kijkje en maakte onderstaande foto- en filmimpressie

foto’s en film Charles Duijff (klik op foto’s voor uitvergroting)

Dit jaar werd de kerk met ruim 60.000 bloemen versierd. Geschikt door 150 studenten en docenten van diverse Nederlandse opleidingen bloemsierkunst en opnieuw onder de bezielende leiding van meesterbinder Ingeborg Kemperman. Met dit evenement benadrukt de Kathedraal Haarlem haar gastvrijheid door bezoekers te ontvangen in een bloemenzee van de majestueuze versierde koepel met uitlopers in de kapellen en hoogkoor. Vorig jaar werd de Nieuwe Bavo Bloeit bezocht door 5.000 bezoekers waaronder vele uit het buitenland. Het programma dit jaar is ruim gevuld met o.a. koepeltochten, Kathedrale rondleidingen & diverse concerten. Zie voor uitgebreide informatie ook de website (link onderaan dit artikel)

Zaterdag 13 april is dus de laatste dag van De Nieuwe Bavo Bloeit. Deze valt samen met de intocht van het bloemencorso Bollenstreek 2019 in Haarlem. Vrijdag 12 april is er een avondopenstelling.

Ouderendag

Op vrijdagmorgen 5 april kregen ouderen korting bij hun bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit. Bovendien werd om 12.30 uur een speciale Eucha­ris­tie­viering gevierd met de 87-jarige kardinaal Simonis als hoofd­cele­brant.

Korte FILM-impressie Euchariastieviering

Bovendien was de onlangs gepensioneerde pastoor Hein Jan van Ogtrop celebrant tijdens deze Eucha­ris­tie­viering. De pastoor fungeert nog incidenteel als ‘reserve pastoor’

FILM vrijdag 5 april

Kinderactiviteiten
Een bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit is voor gezinnen extra leuk. Terwijl ouders genieten van een heerlijk kopje koffie of thee zijn er voor kinderen diverse activiteiten zoals het maken van een bloemenketting of armbandje. Ook kunnen ouders en kinderen gezamenlijk een spannende koepeltocht maken tot hoog in de kerk. Onderstaand de hoogbejaarde mevrouw Van Duin en haar dochters. De familie Van Duin woonden jaren nabij de Bavo en zij kennen deze kerk als geen ander.

Passie Evensong
Op zaterdagavond 6 april om 20:00 uur wordt naar Engelse traditie een Choral Evensong gehouden. In deze Passie Evensong stelt de Bavo Cantorij muziek voor de Passietijd centraal. Zo klinkt ‘The Reproaches’ van John Sanders en het ‘Magnificat & Nunc Dimittis’ van George Dyson naast het adembenemende ‘Miserere’ van James MacMillan en het klaaglijke ‘Crucifixus’ van Antonio Lotti in de verstilling van de ingetogen liturgie.

De Bavo Cantorij staat onder leiding van Sanne Nieuwenhuijsen en het orgel wordt bespeeld door Ton van Eck. Toegang vrij, deuren open vanaf 19:30 uur. Tijdens de Evensong is er collecte.

Muziek tijdens avondopenstellingen
Tijdens de avondopenstellingen op vrijdag 5 en 12 april is er ook van alles te beleven. De kathedraal en bloemsierkunst is prachtig uitgelicht en het aanwezige kaarslicht maakt het extra sfeervol. Op beide avonden is er muziek. Op vrijdagavond 12 april geven zelfs meerdere koren acte de présence. Dan zullen het Oratoriumkoor Kennemerland, het Weilandensemble en het Haarlemse Kinderkoor de bloemententoonstelling muzikaal omlijsten.

Combikaarten met het Frans Hals Museum
De Nieuwe Bavo Bloeit en het Frans Hals Museum slaan de handen ineen en gaan combikaarten verkopen voor bezoek aan beide bloemententoonstellingen. De combikaarten worden verkocht ten tijde van De Nieuwe Bavo Bloeit. Het Frans Hals Museum en de Nieuwe Bavo hebben beide een bloemententoonstelling en liggen op loopafstand van elkaar. Daarnaast worden beide locaties aangedaan door de rondvaartboten van Smidtje Canal Cruises.

Busvervoer door NZH / Vaarroute Smidtje Canal Cruises
Op zaterdag wordt door de NZH busvervoer verzorgt tussen het centrum en De Nieuwe Bavo Bloeit. Een rit met een van de historische bussen van de NZH maakt een bezoek extra leuk. Net als vorig jaar is de De Nieuwe Bavo Bloeit met een rondvaartboot te bereiken. De halte bij de aanlegsteiger Schouwburg /Kathedraal is opgenomen in de vaarroute van Smidtje Canal Cruises en maakt een bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit bijzonder en aantrekkelijk.

Sterrencollege uit Haarlem sluit aan
Tijdens deze lustrumeditie wordt het aantal deelnemende onderwijsinstellingen uitgebreid met het Haarlemse Sterrencollege. Studenten van het VMBO-Groen gaan o.a. aan de slag met de buitenversiering. Houtbewerking, schilderen, ondergronden en bloemverziering aanbrengen hoort daar allemaal bij. De organisatie is blij dat er nu ook een Haarlemse onderwijsinstelling meedoet. In totaal nemen zo’n 150 studenten deel aan de opbouw verdeeld over vijf onderwijsinstellingen afkomstig uit Noord- en Zuid-Holland.

Openingstijden & entree:

  • vrijdag 5 april t/m zaterdag 13 april 10:00 – 16:30 (zondag 6 april vanaf 12:00)
  • Avondopenstelling: Vrijdag 12 april 19:30 – 21:30 & zaterdag 13 april 10:00 – 20:00
  • Entree: Volwassenen € 6,00, kinderen 5 t/m 14 jaar € 3,00 (t/m 4 jaar gratis)
  • Het volledige programma, incl. openingstijden en entreekosten is te vinden op: kathedraalhaarlem.nldenieuwebavobloeit.com en facebook.com/denieuwebavobloeit/
  • Kathedraal Haarlem ligt aan de rand van het Haarlemse Centrum en is daardoor eenvoudig vanaf de Haarlemse ringweg (N208) te bereiken. Er is ruime parkeergelegenheid voor auto’s en er zijn speciale vakken voor bussen.

Kathedraal Haarlem maakt deel uit van het Grootste Museum van Nederland grootstemuseum.nl en herbergt kunst van Jan Dibbets, Marc Mulders, Jan Toorop, Mari Andriessen, Gijs Frieling, Han Bijvoet e.v.a.