Paling niet voor dichte deur bij IJmuiden

Foto: Wikipedia

Rijkswaterstaat heeft ervoor gekozen om de trek van schieralen zo weinig mogelijk te verstoren. Daarom is besloten de ‘bellenschermen’ van de sluizen bij IJmuiden ’s nachts uit te schakelen.

(bron: Rijkswaterstaat)

Elk najaar, van oktober tot in januari, zwemmen volwassen palingen (schieralen) naar zee om zich voort te planten. Dat voortplanten doen ze na een 6000 kilometer lange reis, dwars door de Atlantische Oceaan tot ze in de Sargassozee nabij de Caraïben zijn aangekomen. Ongeveer 10% van de Nederlandse populatie gaat naar de zee via IJmuiden. Door de droogte is de vismigratie wat vertraagd, maar na de neerslag van afgelopen week is de migratie van de schieraal op gang gekomen.

Om de trekvissen doorgang te geven naar zee, zet Rijkswaterstaat de zogenaamde bellenschermen bij de Noordersluis van 18:00 uur tot 07:00 uur uit. Dit gebeurt ’s nachts omdat in IJmuiden ruim 80% van de dieren alleen in het donker actief is. Overdag gaat het bellenscherm weer aan om verzilting tegen te gaan.

Onderzoek vismigratie
Rijkswaterstaat en regionale partners onderzoeken de komende jaren gezamenlijk de migratie van trek- en standvissen in en rondom het Noordzeekanaal. Gemalen, stuwen, dammen en sluizen vormen een barrière voor vissen, waardoor het bereiken van geschikte leefgebieden vaak onmogelijk is. Met name trekvissen, die migreren tussen zoet en zout water, hebben sterk te lijden onder de versnippering van watersystemen. Aan de hand van de onderzoeksresultaten kunnen gerichter maatregelen worden getroffen om een vrije migratie van trekvis te verbeteren.

Cookieinstellingen