Pierloop weer helemaal terug van weggeweest

Foto: Wim Meijer Fotografie

Gisteren werd in IJmuiden voor de 26e keer de Pierloop georganiseerd, een wedstrijd- en prestatieloop over afstanden variërend van 650 meter en 2,5 kilometer voor de jeugd, tot 5, 10 en 15 kilometer voor de (wat) oudere lopers en loopsters. Een echt IJmuidens loopfeestje, na twee jaar weer helemaal terug van weggeweest.

IJmuiden heeft het even 2 jaar lang zonder Pierloop moeten doen. Vanaf 1990 nam de Pierloop een vaste plaats in op de hardloopkalender in de IJmond. Maar na 2015 leek opeens het doek gevallen. Dit had meerdere redenen. Allereerst het feit dat het centrum van IJmuiden behoorlijk ‘op de schop’ ging, en daardoor het hele veiligheidsprotocol erg lastig werd. Daarnaast het feit dat Rabobank IJmond, tot dan toe de hoofdsponsor van de Pierloop, zich terugtrok.Cornelis Vrolijk
Dit jaar viel echter alles weer op z’n plaats. Het centrum ligt er weer goed bij en visserijbedrijf Cornelis Vrolijk heeft zich aangemeld als nieuwe hoofdsponsor. Alle reden dus voor de Stichting Pierloop Velsen, Cornelis Vrolijk, de gemeente Velsen en atletiekvereniging Suomi  om met elkaar de Pierloop nieuw leven in te blazen.

En met succes. De hardloopliefhebbers uit en tot ver buiten de IJmond meldden zich gisteren collectief aan de startstreep. Bijna duizend lopers en loopsters verspreid over de verschillende afstanden en dat ook nog eens onder uitstekende omstandigheden. Niet te warm, niet te koud, weinig, wind, goed beloopbaar strand, veel vrolijk publiek aan de kant en een finish in hart IJmuiden op een volgestroomd Plein 1945.Het spits werd afgebeten door de allerjongsten die van start mochten voor de Guppenloop over een afstand van 650 meter. Een gezellig familie-onderdeel waarbij de kinderen, in veel gevallen begeleid door de ouders, de jacht openden op hun (in veel gevallen) allereerste medaille. De nummers 1, 2 en 3 bij de jongens en de meisjes waren:

Jongens

  1. Kenan Kara
  2. Roy Bakker
  3. Jim de Winter

Meisjes

  1. Inge Termes
  2. Milou de Visser
  3. Romee de Visser

    De beste ‘guppen’ van de dag

Scholierenloop 2,5 kilometer
Daarna was het de beurt aan de iets oudere jeugd in de zogenaamde ‘Scholierenloop’. Maar liefst 10 basisscholen hadden zich ingeschreven voor de 2,5 kilometer. Behalve dat ieder van de lopers een eigen medaille ontving waren er ook bekers voor de drie scholen met de beste loopresultaten. Winnende school was Het Kompas, op een goede 20 seconden gevolgd door de Bosbeekschool, en nog een 7 seconden later, de Franciscusschool. De bekers ontvingen zij uit handen van voormalig voorzitter van atletiekvereniging Suomi en van Stichting Pierloop en als zodanig al vanaf het allereerste begin de ‘spil’ in de organisatie van het loopevenement.De nummers 1, 2 en 3 bij de individuele lopers op de 2,5 kilometer waren:

Jongens

  1. Sam Colignan
  2. Ivar Molenaar
  3. Matthijs Hofland

Meisjes

  1. Zoë van de Slik
  2. Ninthe de Vlieger
  3. Stan Heij

De langere afstanden
Na de jeugd en de scholieren was het de beurt aan de meer ervaren en/of oudere lopers die zich vast mochten bijten in de 5, 10 en 15 kilometer. Op deze afstanden veel regionaal bekende namen die veelal hun sporen al in het verleden hadden verdiend gedurende eerdere edities van de Pierloop.

Op de 5 kilometer niet alleen individuele lopers maar ook vijf bedrijventeams, waarbij het team van de nieuwe hoofdsponsor Cornelis Vrolijk als beste uit de bus kwam. Ook op de 15 kilometer waren enkele bedrijventeams. Daarbij ging de overwinning naar het team van Ivo van Veenendaal Constructies.Hieronder de nummers 1, 2 en drie over de 5, 10 en 15 kilometer

5 kilometer Heren

  1. Gijs de Winter 19.55
  2. Timo Smits 20.17
  3. Wytze Blom 20.40

5 kilometer Dames

  1. Nicolet Zwaan 22.21
  2. Iris van Honk 23.15
  3. Laura de Kam 23.58

10 kilometer Heren

  1. Jonathan Heersma 40.50
  2. Koos Rutte 40.57
  3. Jack Glasbergen 41.50

10 kilometer Dames

  1. Agnes van Brug 46.22
  2. Marnette Visser 47.31
  3. Maaike Maat 49.20

15 kilometer Heren

  1. Jay Sauwer 54.39
  2. Koos-Jelmer de Vries 55.34
  3. Paul Lalley 56.30 

15 kilometer Dames

  1. FA Adda 1.02.52
  2. Miranda Rijsdijk 1.03.40
  3. Edith Krab 1.04.41

Klik HIER voor de complete uitslagenlijst

Hieronder een uitgebreide foto-impressie van de Pierloop (klik op de foto voor een grotere downloadbare versie)

Cookieinstellingen