IJmuidense zwemmer Lars Bottelier Nederlands Kampioen 5 en 10 kilometer

Foto: NH Nieuws

Openwaterzwemmer Lars Bottelier (21) uit IJmuiden is in Heerjansdam Nederlands kampioen geworden op de vijf en tien kilometer.

Met zijn ploeggenoten Iwan Vos, Erno Vriens en Tenzin Tieman van het IJmuidense VZV werd hij ook nog clubkampioen op het onderdeel estafette. Met zijn titels bevestigde hij zijn opmars in het nationale lange afstandszwemmen.

Daags na zijn overwinningen lag Bottelier alweer in Zijkanaal B in Spaarnwoude om wat uit te zwemmen. En ’s avonds werkte hij alweer een training af. Hij traint per week een kleine dertig uur. “Meters maken”, noemt hij het. “Het is nodig als je ook internationaal wil doorbreken.”

Die weg wordt voor hem eenvoudiger als hij de A-status van het Nationale Olympisch Comité  (NOC) bemachtigt. Dan kan hij met zwemmen voorzien in zijn levensonderhoud. Nu is hij afhankelijk van gulle gevers. Komen er genoeg donaties binnen, dan kan hij ook in het buitenland aan wedstrijden meedoen. Zo niet, dan is hij gedwongen thuis te blijven.

Doel
Op dit moment kost het marathonzwemmen hem dus alleen maar geld, maar hij gaat stug door, want hij heeft nu eenmaal een doel voor ogen: de Olympische Spelen. Die gedachte houdt hem op de been tijdens de vele trainingsuren. “En de nationale titels vormen natuurlijk een flinke steun in de rug.”

Wie Lars wil steunen kan dat doen via zijn eigen website of via Talentboek.

Klik HIER voor de reportage van mediapartner NH Nieuws met het interview met Lars Bottelier.

Cookieinstellingen