Beverwijk zet fotostudio Shootme in ’t zonnetje

Met een duidelijke meerderheid aan stemmen heeft Yvonne Rijlaarsdam met haar Fotostudio Shootme de ondernemerswedstrijd gewonnen van Beverwijk.Nieuws.nl

De actie, in november 2017 opgezet door het lokale digitale nieuwsmedium, had als doel om een Beverwijkse  ondernemer ‘in het zonnetje te zetten’ door middel van een redactioneel artikel. Een mooie kans, vooral voor beginnende ondernemers, om extra aandacht te krijgen.

Gedurende een periode van 10 dagen kregen de Beverwijkers de kans om hun stem via Facebook uit te brengen op de ondernemer van hun keuze. Het leverde een waslijst aan reacties op en honderden stemmen, waarvan de meesten werden uitgebracht op fotostudio Shootme van Yvonne Rijlaarsdam.

Yvonne Rijlaarsdam

Fotograferen: meer dan scherpstellen en een knop indrukken
Een opvallende uitslag, zeker in een tijd waarin iedereen rondloopt met een mobiele telefoon of tablet die is uitgerust met heel redelijke camera’s. Je zou denken: iedereen kan nu zelf fotograferen, dus waar heb je een fotograaf voor nodig? Het antwoord krijg je eigenlijk onmiddellijk als je door de foto’s bladert die gemaakt zijn door Yvonne  Rijlaarsdam: kinderfoto’s, zwangerschapsseries, trouwreportages, iedere foto is raak, vertelt z’n eigen verhaal en straalt altijd weer ontspanning en plezier uit. “Ik vind het gewoon heel belangrijk dat mensen zich bij mij op hun gemak voelen. Alleen dàn krijg je goede foto’s”, aldus Yvonne die daarmee meteen aangeeft dat het vak van fotograaf meer is dan alleen het scherpstellen van de camera en een druk op de knop.

Regisseur
Dat er bij fotograferen meer komt kijken dan kennis van de camera merkte Yvonne voor de eerste keer toen zij enkele jaren geleden met haar toen 3-jarige zoontje (inmiddels is hij 6) foto’s ging laten maken bij een fotograaf. Het viel haar op hoe belangrijk het was dat de fotograaf het leuk maakte voor het jonge knulletje. Het plezier van het moment was dan ook van de foto’s af te lezen.
Voor Yvonne was dat een eyeopener: dit was wat zij ook wilde! En vanaf dat moment beet ze zich vast in de wereld van de fotografie. In 2015 begon zij (hobbymatig) met fotograferen, richtte zij haar eigen fotostudio in bij haar thuis en startte met het volgen van fotografie-opleidingen. Eigen fotostudio
Na twee jaar van veel leren en veel ervaring opdoen besloot Yvonne in september 2017 om te starten als zelfstandig ondernemer in haar eigen nieuwe fotostudio aan de Kagerweg. Een kleine studio, maar voorzien van alles wat je maar als fotograaf nodig hebt, Daarbij heeft Yvonne niet alleen gedacht aan de fototechnische mogelijkheden van de studio, maar ook aan alles wat nodig is om haar klanten het gevoel van ontspanning te geven. Vooral bij kinderen is dat super belangrijk.  “Als kinderen hier komen gaan we altijd met elkaar kijken wat we voor de foto’s kunnen gebruiken. Voor meisjes heb ik een kast vol met prinsessenjurken en haarbandjes, kroontjes en sieraden. En voor de jongens heb ik allerlei leuke hoedjes, mini stropdasjes en vlinderdasjes en ook autootjes waar ze op kunnen zitten. En verder gaan we dan uitzoeken welke achtergrond we gaan gebruiken voor de foto’s. Ik heb meer dan 25 verschillende achtergronden waar mensen uit kunnen kiezen”. Op het moment dat Yvonne met de kinderen bezig is kunnen de eventueel meegekomen vader en/of moeder ook ontspannen. In de studio is een zithoekje gemaakt van waaruit de ouders de fotosessie kunnen volgen.

Shootme al na 2 maanden opvallend
Dat Yvonne met haar aan s heeft blijkt uit het feit dat, ondanks dat ze pas in september 2017 startte met haar fotostudio, ze al twee maanden later, in november, als winnares uit de bus kwam bij de ondernemerswedstrijd van Nieuws.nl, waarbij niet alleen het grote aantal stemmen opviel, maar vooral ook alle opmerkingen die via Facebook werden geplaatst die unaniem lovend waren.

Huwelijksreportage
Inmiddels zijn we alweer een halfjaar verder. En ook dit is weer een halfjaar geweest waarin Yvonne niet stil heeft gezeten. Zo heeft ze haar studio opnieuw ingericht, opnieuw foto-opleidingen gevolgd (w.o. Newbornfotografie) en heeft ze zich ook vastgebeten in het maken van trouwreportages, een tak van fotosport waar ze weer helemaal haar ‘creatieve ei’ in kwijt kan.Behalve een gegarandeerd mooie fotoserie met verrassende invalshoeken zorgt ze ook voor een filmpje waarin alle highlights van die ‘mooiste dag’ worden weergegeven. Zo ook bij de trouwreportage van Esther en Michel in het kader van de winkeliersactie ‘Trouwen op de Wijkerbaan’ op 14 februari (Valentijnsdag), waarvoor Yvonne de trouwreportage verzorgde.

Daarnaast is Yvonne het laatste halfjaar ook druk bezig geweest met het ontwikkelen van allerlei thema’s voor fotosessies. Zo heeft ze, naast de ‘gewone’ kinder- en/of gezinsfotografie ook cakesmash-sessie (lekker kliederen met je taart op je 1e verjaardag) en zogenaamde ‘sittersessies’ (met je baby, die zelfstandig kan zitten, in een mooi pakje of jurkje op de foto.

Cakesmash-sessie (lekker kliederen met je taart op je 1e verjaardag)

Specialisatie zwangerschaps- en newborn-fotografie
Gebieden waarop Yvonne zich het afgelopen half jaar vooral sterk heeft gericht en wat inmiddels zijn verworden tot specialisaties van haar zijn zwangerschapsfotografie en newborn-fotografie. Voor de zwangerschapsfotografie heeft Yvonne de beschikking over verschillende mooie achtergronden die, in combinatie met de bijzondere jurken van het merk Mii- Estilo, zorgen voor een bijzondere, soms dromerige of romantische sfeer, zoals je hieronder kunt zien.De newborn-fotografie is een nog wat minder bekende vorm van fotografie die extra kennis van zaken vraagt van de fotograaf, niet alleen om te komen tot de mooiste fotografische resultaten, maar ook met het oog op de veiligheid van de baby. Yvonne heeft hiervoor dan ook een speciale opleiding gevolgd en diploma behaald. Ook voor deze fotosessies met die allerjongste wereldburgertjes heeft ze een speciaal achtergrondsysteem, veel achtergronddoeken, wrap doeken en outfits. Kinderfeestjes
En dan zijn er nog de kinderfeestjes. Leuk voor de kinderen en meteen een mooie foto-herinnering voor het gezin. Kinderen mogen samen met 5 vriendjes of vriendinnetjes naar de studio komen waar Yvonne zorgt voor een gezellig feestje dat maar liefst 2 uur duurt, compleet met een ‘High Tea’,  kinderchampagne en cadeautje. En natuurlijk veel muziek en ‘stoelendans’. Gedurende het feestje gaan de kinderen fotolijstjes versieren en make-upen, en op de foto tegen een zelf gekozen achtergrond. De foto krijgen ze dan in het zelf versierde fotolijstje mee. Schoolfotograaf
Dat kinderfotografie een grote passie is van Yvonne mag blijken uit het feit dat ze, naast de vele kindersessies die ze al in de eigen studio doet, ook is begonnen als schoolfotograaf. Ook dat ziet ze weer als een bijzondere uitdaging.

“Ja, het is eigenlijk gekomen doordat een peuterjuf mij benaderde en vroeg of ik dat wilde doen”, zo vertelt Yvonne. “Ik vond dat best wel moeilijk. Ik had het nooit gedaan, en daarbij was ik toch bang dat het een beetje ‘lopende band werk’ zou zijn. En dat is niet echt ‘mijn ding’. Ik zie mijzelf niet als een ‘click and go fotograaf’. De uitdaging ligt vooral in: hoe lukt ’t om binnen de 10 minuten die je per kind hebt, toch de sfeer zo gezellig en vertrouwd te krijgen dat het kind ontspannen en vrolijk op de foto komt te staan?”

Om dat te bereiken zorgt Yvonne wel voor de nodige voorbereiding. Zo gaat ze voorafgaand aan de fotosessies in de klassen langs om te vertellen over de camera. Ook bespreekt ze vooraf welke achtergronden gebruikt gaan worden. Het blijkt een werkwijze die enorm aanslaat bij zowel de jeugd, wat zich vertaalt in mooie kwaliteit en vooral ook spontane schoolfoto’s.Passie voor fotografie overbrengen op anderen
Naast al het fotograferen en het zichzelf ontwikkelen op fotografisch gebied is Yvonne nu ook begonnen met het overbrengen van haar passie op anderen door het zelf geven van fotocursussen. Inmiddels heeft zij haar eerste zelf opgezette cursus erop zitten. In een driedaagse basiscursus leerden haar cursisten alle instellingen van hun camera kennen. De cursus bevatte zowel theorie als praktijk. Het zogenaamde ‘huiswerk’ werd met elkaar in de lessen nabesproken om zo van elkaars resultaten te leren. Iets wat bijzonder goed bleek te werken, want Yvonne constateert met trots dat haar cursisten nu stuk voor stuk prachtige foto’s maken.

Yvonne Rijlaarsdam met haar eerste cursisten

Als ik fotografeer ben ik gelukkig
Wanneer je op een rijtje zet wat Yvonne in de afgelopen 8 maanden heeft opgezet, kun je je afvragen waar de grens ligt. Wat ligt er nog meer bij haar ‘op de plank’ om op te gaan pakken?

“Ik blijf in ieder geval doorgaan met het volgen van cursussen en ga regelmatig naar fotobeurzen. Dat doe ik om op de hoogte te blijven van alle trends en ook van alle fototechnische ontwikkelingen. Ik wil mezelf steeds blijven verbeteren. Nòg mooiere foto’s maken. Mensen inspireren. Cursussen geven. En ook denk ik dat ik ga meedoen aan foto awards!
Maar bovenal wil ik genieten van het mooie vak, want als ik fotografeer ben ik gelukkig!”

Kijk voor meer informatie over fotostudio Shootme op : http://fotostudioshootme.nl/

(Klik voor meer foto’s van Fotostudio Shootme op de hoofdfoto bovenaan dit artikel en scroll met de pijlen links en rechts van de foto)

gallery
14537
Beverwijk zet fotostudio Shootme in ’t zonnetje
Met een duidelijke meerderheid aan stemmen heeft Yvonne Rijlaarsdam met haar Fotostudio Shootme de ondernemerswedstrijd
https://velsen.nieuws.nl/algemeen/14537/beverwijk-zet-fotostudio-shootme-t-zonnetje/
2018-04-15T11:30:41+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/350/2018/04/15120451/bewerkt-278-cover.jpg
fotografie, Shootme, Yvonne Rijlaarsdam
Algemeen, Cultuur