Voorjaarsbloeiers zoeken op winterkoud Beeckestijn

Foto: Eveline Blok

Het zal even schrikken zijn voor al die voorjaarsbloeiers die de afgelopen week net hun kopjes boven de grond staken onder invloed van de voorjaarszon en temperaturen van boven de 10 graden.

Het komende weekend komt de vrieskou namelijk weer terug. Maar dat zal de geplande voorjaarswandelingen op de Velsense buitenplaats niet in de weg staan. Op zaterdag 17 en zondag 18 maart organiseert Natuurmonumenten twee voorjaarswandelingen op de buitenplaats, waarbij de focus zal liggen op de voorjaarsbloemen, waarvan ongelooflijk veel soorten op Beeckestijn zijn terug te vinden.

Stinsenplanten
Verder wordt er alles verteld over stinsenplanten. Dit zijn sierplanten die rond de tweede helft van de 19e eeuw op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen werden aangeplant. Het woord stinsenplant komt van het Friese woord stins, dat stenen huis betekent. Dit waren de woningen van adellijke of welgestelde heren, die vaak landgoederen bezaten. Om met hun landgoed te pronken importeerden zij rijkbloeiende en sierlijke bol- en knolgewassen uit Middenen Zuid-Europa.

Tijdens de wandeling krijgen alle deelnemers een handige zoekkaart mee waarop men tijdens de wandelingen alle soorten die men tegenkomt kan aanvinken.

  • Wanneer: zaterdag 17 en zondag 18 maart 2018
  • Hoe laat: 14:00 uur tot 15:30 uur
  • Waar:  buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 134, Velsen-Zuid
  • Kosten:  volwassenen € 8 /  € 5 (Natuurmonumenten ledenprijs) kinderen t/m 12 jaar € 7 / € 4 (Natuurmonumenten ledenprijs)
  • Reserveren kan via: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-beeckestijn/agenda
article
13702
Voorjaarsbloeiers zoeken op winterkoud Beeckestijn
Het zal even schrikken zijn voor al die voorjaarsbloeiers die de afgelopen week net hun
https://velsen.nieuws.nl/algemeen/13702/voorjaarsbloeiers-zoeken-op-winterkoud-beeckestijn/
2018-03-13T10:09:47+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/350/2018/03/13101106/Winterakoniet_foto-Eveline-Blok.jpg
Beeckestijn, natuurmonumenten, voorjaarswandeling
Algemeen, Cultuur