Rechter geeft toestemming kap 1400 bomen in Amsterdamse Waterleidingduinen

Foto: Wim Meijer Fotografie

In de Amsterdamse Waterleidingduinen mogen in totaal 1400 bomen worden gekapt. Dit besloot de rechter in een procedure die Stichting Natuurbelang aanspande tegen Waternet.

(bron: NH Nieuws)

Beheerder Waternet wil de bomen kappen om het dichtgegroeide duingebied weer open te maken. “Er moet ruimte komen voor duineigen bomen, zoals de eik, de els, de beuk en de berk. En als het duin wat kaler is, komt er kalk vrij dat de verzuring van stikstof tegengaat.” Met de stap naar de rechter probeerde Stichting Natuurbelang de voorgenomen drastische maatregel van beheerder Waternet te voorkomen. Harry Hobo van de actievoerende stichting is teleurgesteld dat de gang naar de rechter niet heeft geresulteerd in een kapverbod.

Volgens het oordeel van de rechter is er geen vergunning nodig omdat het kappen van de 1.400 bomen een maatregel tegen stikstof is. Waternet wil nu zo snel mogelijk aan het werk, om nog voor broedseizoen de bomen gekapt te hebben. Natuur moet opdraaien voor schade door auto’s en industrie
Stichting Natuurbelang vindt het belachelijk dat de natuur op moet draaien voor de veroorzakers van de stikstofuitstoot: de veeteelt, het toenemende autoverkeer en de industrie. Want volgens natuuractivist Harry Hobo is de bomenkap desastreus voor beschermde diersoorten als de zandhagedis, de korfslak en de vleermuis.

Natuurbelang bezint zich nog op een hoger beroep, maar vreest dat dat te laat komt voor de 1.400 bomen.

Cookieinstellingen